Левски – Сърцето на Революцията

На днешния ден ние отбелязваме съществуването на един свръхчовек. Васил Левски. Личност, която с величината си вдъхновява и повече от столетие по-късно. Душа, която не е могла да бъде задържана от нито едни окови и ги е оставила завинаги счупени след себе си. Човек, който съдържа в себе си най-чистата есенция на самия живот.

Левски е цялата енергия на една от най-великите епохи в историята на човечеството (в световен мащаб) събрана в един човек. Той е непреклонна воля за единственото човешко право – свободата. Той е истината, която достига и до най-излъгани сърца на невярващите. Той е вълнението на битката – вълнение, което е дете на непримиримото желание за истина и страха от смъртта. Той е страстта, която клокочи в сърцата на въстаниците. Той е преди всичко лудост – лудостта да направиш тази Революция, въпреки че знаеш, че тя е невъзможна.

Levski

Левски е една идея от плът и кръв, Левски е една борба от плът и кръв. Левски живее за правилност в най-висшия ѝ смисъл. Левски носи в себе си смелостта на мечтателя, за когото мечтата вече е единствената реалност; гордостта на воина, избрал сам да определя съдбата си и страстта на безумеца, който обича целия свят.

Смъртта на Левски, макар и трагична, е единствената правилна за него. Той е мечтал за свобода, но самият той Е борбата за свобода и не принадлежи в един свят, който повече няма нужда от нея. Ако беше оцелял, новата действителност щеше да го унищожи. Той успява да изпълни предназначението на живота си – да запали огъня на свободата в сърцата на хората. А след това? Има още хиляди вселени, които чакат някого да сътвори искра. Той е там.

Предлагам тази година да отдадем почит на Левски не през собствената си призма, а през призмата на Вселената. Да го видим не като велик българин, а като велик човек. Да оценим не това, което е направил за нас, а неговата същност във вечността. Епохата, мястото и поводът са въпрос на обстоятелства; но личността просто е. Където и когато да се беше родил, Левски щеше да бъде себе си – Сърцето на Революцията.

 

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.