Отживелици

Това са пет неща, които лично аз чувствам като отживелица в момента, но мисля, че наистина трябва да се превърнат в такива до края на века.

 

  1. Държавите

Няма смисъл от тях. Всичко, което може да те възпрепятства да бъдеш където си поискаш, когато си поискаш, е просто чудовищно. И замислете се колко време се губи в изкарване на визи, превод на документи, обмяна на валута и други такива неважни неща. А, ако искаш да се преместиш за постоянно в друга държава, се започва: разрешителни за работа, здравни осигуровки, прехвърляне на сметки и т.н. Не знам как хората имат нерви за това. Напълно излишно е.

2008-08-01_No_Tresspassing_sign_at_RDU

  1. Религия

Тя и без това е на изчезване, но странно защо някои хора все още държат на нея. Истината е, че дори повечето от религиозните хора не вярват. Те ходят на църква и изпълняват ритуалите, но дали наистина мислят, че има някой там горе на небето, който ги наблюдава съди и ги очаква да дойдат при него, като умрат? Едва ли. Те ще ви кажат, че си имат своя интерпретация. И това е чудесно, защото е напредък. Няма нищо лошо да вярваш в Свръхсилата така, както ти я разбираш. Но когато хората приемат, че всеки има свое собствено разбиране и спрат да се опитват да го напаснат към вярванията на останалите, религията като такава ще изчезне.

Но религията е не само вярата, а и ритуалите свързани с тази вяра. Посещенията на църквите, джамиите и други например. Ако объркаш деня и часа и точния брой пъти, в които да отидеш в храма, лоша работа. Молитвата няма да проработи. Хмм… всъщност дали това няма да е поради факта, че правиш всичко на автоматичен принцип и не влагаш никаква духовна енергия в желанията си? Труден въпрос. Почти сигурна съм, че човечеството ще достигне до отговора за няколко десетилетия и тези ритуали също ще изчезнат.

А и мисля, че е крайно време да спрем да разчитаме за всичко на Бог. Хората вечно се оправдават, че правят или не правят нещо, заради него. Те собствена воля нямат ли? Собствена преценка за добро и зло? Желание сами да ръководят живота си? Отговорът, разбира се, в повечето случаи е не. Но, слава Богу, има време това да се промени.

 

  1. Общуването в социалните мрежи

Ами, надявам се, че за 85 години хората ще го разберат. В противен случай положението ще е безнадеждно. В името на удобството убиваме душата на всяка наша връзка с друго човешко същество. Дано дотогава поискаме истински, живи връзки с останалите. Начинът да ги постигнем не е интернет.

media-998990_960_720

  1. Сексуалната ориентация

Когато хората започнат да избират партньорите си по нещо повече от това какъв е половият им орган, го приемете за знак, че Революцията напредва. Само до преди няколко години хомосексуалността беше много скандална, но сега малко по малко обществото надраства това. Идва време за следващата крачка. Сексът е преживяване на душата много повече отколкото преживяване на тялото. Така че трябва да се интересувате само от душата на другия. Дръзка цел за 85 години, но поне опитайте.

 

  1. Тютюнопушенето

Ами за мен е странно, че то все още е популярно. Но поне за него съм оптимистична, защото то в реално време се превръща в отживелица. Този така широкоразпространен навик има няколко недостатъка, които рано или късно ще доведат до изчезването му.

cigarettes-83571_960_720

Първо: НЯМА, повтарям НЯМА разумна причина, поради която да започнеш да пушиш. На никой не му харесва в началото и го прави насила, а и защо въобще би поискал да пробваш. Изключвам опита в името на самия опит. Но какво е оправданието за втория път? Истината е, че когато приятелите ти пушат; по-големите, на които искаш да подражаваш пушат; момчето/момичето, което искаш да свалиш пуши, изглежда, че нямаш избор, нали така? Ами всъщност всеки може да избира дали да бъде жалък или не.

Второ: Ефектът е минимален. Просто не си струва. Ако ефектът е това, което толкова искаш, винаги можеш да минеш на нещо по-силно.

Трето: Всеки може да намери мотивация да не пуши – едни ще искат по-дълъг живот, други ще осъзнаят, че вредят на децата си, дори обикновената суета тук е на страната на доброто и някои ще искат да избегнат пожълтяването на зъбите и т.н.

Четвърто: Да се надяваме, че до края на века хората ще са развили нещо наречено воля и ще могат сами да се контролират.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.