Сложиха цена на свободата – 50 лв.

Вече е официално: Свободата в България струва 50 лева. Ако заплатиш тази сума, ти си свободен да не гласуваш и, щом не искаш, да не даваш властта в рцете на някоя от партиите.

Има хиляди причини да не гласуваш: имаш други ангажименти, болен си, смяташ всички партии за еднакви, не си запознат, откровено не ти пука, мързи те да отидеш до избирателната секция, не вярваш в демокрацията. Всички тези неща са на път да станат наказуеми.

Хората с основателни причини нямало да бъдат глобявани. Бас държа, че „Не ми пука за глупостите ви” няма да бъде сметнато за основателна причина. Наистина ли позицията на партиите е: „Ще ти взема петдесет лева, защото си имаш  по-важни неща от нас”? Малко детинско ми се струва.

Но, разбира се, целта не е дори да ти вземат парите. Целта е ти да се вречеш във вярност на обществото, като заявиш пред целия свят, че си готов да се подчиняваш. Но и без това почти всички го правят безропотно, направо се чудя защо някой изобщо си прави труда да въвежда нови форми на обети.

1024px-A_coloured_voting_box_svg

Досега Системата много хитро представяше гласуването като право. (Колкото и смешно да е това, не можеш да отречеш, че е умно.) Сега обаче гласуването стана задължение. Според мен е доста грешен стратегически ход. От друга страна, може би точно за това се случва именно в България, тук има достатъчно гафове, които не позволяват на Системата да ни завладее напълно.

В крайна сметка това решение не ни показва нищо ново. Демокрацията не е свобода, тя е просто една умело замаскирана диктатура. И цената, която са определили, всъщност е съвсем подходяща. Всеки ден хората продават личната си свобода за много по-малко, логично е да трябва да си я купят обратно за повече. Но не трябва и да е твърде скъпа, все пак това не е най-новият смартфон, това е просто някаква си свобода.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.