Какъв е смисълът на живота?

Очевидният отговор е: Смисълът на живота е да обичаш. Само че някак си в мен остава притеснението, че това не е съвсем точният отговор.

Смисълът на съществуването ти като душа е да обичаш. Ти си с целия си абсолют единствено и само любов. Любовта не е само причина, тя е и същност. И освен това, тя е смисълът във всяко едно измерение и във Вселената като цяло. Ето защо трябва да се замислим още малко за смисъла на този живот.

Hopetoun_falls

Смисълът на този живот е да бъдеш. Да бъдеш какво, ще попитате. Всичко. И в същото време конкретни неща. Този живот ти позволява да изживееш съставните части на душата си. Можеш да печелиш, да имаш, да губиш, да вярваш, д а се съмняваш, да растеш, да пропадаш, да даваш, да взимаш, да се влачиш и да летиш. Възможностите са неограничени.

Можеш да бъдеш добър или лош, богат или беден, верен или предател, смел или страхлив, мечтател или скептик. Можеш да бъдеш успешен хирург или успешен крадец; страдащ просяк или страдащ музикален идол; невярващ свещеник или подкупен полицай; безмилостен тиранин или благ поробител; бунтар без цел или воин готов на всичко за мечтите си. На края на вечността не можеш да бъдеш всички тези неща. Така че възползвай се сега.

face-622904_960_720

Можеш да бъдеш още първият разцъфващ цвят на пролетта или простреляното сърце на птица в полет. Сянка на невидим образ или звезда и всеки неин лъч. Грешник, чието единствено престъпление е, че е изровил истината от криптата ѝ. Герой, чието оръжие са собствените му страхове. Тези неща ги има и накрая на вечността. Но единствено сега имаш възможността да ги изживееш като човек.

Този живот съществува, за да ни даде възможност да постигнем себе си. Пътят е дълъг, но за сметка на това – неизбежен. А ако искаш животът ти да е смислен, време е да го започнеш.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.