Ще оправят ли положението точните влакове?

Когато видим, че в развитите държави хората си хвърлят боклука в кошчето, обслужват клиентите с усмивка и възпитание и, най-важното от всичко, имат точни влакове, ни се иска и в България да е така. Всички тези неща са чудесни. Но това, другите страни ги имат, значи ли, че техните общества са поне мъничко по-напреднали от нашето? Не, разбира се! Дори е точно обратното.

railway-673513_640

Има само два типа общества, които могат да постигнат точни влакове: съвършеното и английското (японското, немското и т.н.). И тъй като в момента сме далеч от съвършенството, трябва да се замислим какво говори това за самото общество, ако то е в състояние да наложи точни влакове. (Подсказка: Отговорът не е, че то е стабилно, отговорно и функциониращо.)

Слава Богу, в България това няма как да стане. Обществото просто не е в състояние да ги наложи. Това само може да е повод за гордост, понеже значи, че нашето общество още не е придобило строгостта и поробващите съзнанието норми на голяма част от останалия свят. Но трябва да ви предупредя, опасността е налице.

shanghai-812131_640

В така наречените развити страни всичко хубаво е на цената на живот, които протича по график, и абсолютна липса на опасност да ти се случи нещо неочаквано. Фактът, че хората в тези държави имат навика да не замърсяват и добре уреден транспорт, прави ли ги по-някакъв начин по-духовно развити? Отново отговорът е не. Това опровергава теорията, че трябва да започнем с най-основните и лесни неща, за да стигнем до наистина важните.

Да разгледаме сега, мотивацията за поведението на тези хора. Интересно е дали човекът ще си хвърли отпадъка в коша, защото, ако не го направи, ще го глобят или защото той наистина смята, че това е правилно. Аз предлагам трети вариант: той просто така е научен и дори не се е замислял. Чудесно е да постъпиш правилно, но, ако мотивът зад постъпката е роботизирано мислене или страх от наказание, тя няма как да ти се признае като добро дело.

748px-Eugène_Delacroix_-_Le_28_Juillet._La_Liberté_guidant_le_peuple

Остава ни само една теория: Трябва първо да се справим с големите въпроси. Ако хората постигнат истинското си аз, ако открият значението на думи като „добрина”, „правилност” и „дълг”, тогава ще могат да изградят свят, в който всичко е, както би ни се искало да бъде. Човек, който е духовно извисен, със сигурност ще е осъзнал очевидното: че трябва да се пази околната среда; че трябва да се отнасяш добре с околните; че трябва да си вършиш работата отлично. Но не „трябва”, защото заобикалящият свят ти го налага и го очаква от теб, а „трябва”, защото ти искаш това. Точните влакове няма да оправят положението. Но Духовната революция ще направи влаковете точни (поне през повечето време, няма да налагаме диктатура на скуката все пак).

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.