Опитът няма значение

Когато хората не знаят как да оборят тезата ви или просто нямат мнение, те прибягват до най-жалкия от всички доводи – опитът.

Опитът представлява поредица от събития, които са се случили в живота на даден човек.  Да видим обаче как човечеството тълкува тази дума.

За хората „имам опит“ е друг начин да кажат „Осъзнах,че съм слабак. Ти ще осъзнаеш същото за себе си.“ За жалкия човек опитът е равнозначен на знанието, когато в много случаи е точно обратното. Ако всичките ви мечти са се оказали недостижими и сте се провалили в живота, извода винаги е „такъв е живота“, когато истината е „аз съм слабак“.  Ако сте се опитали да промените света, но не сте успели, изводът е „това е невъзможно“, когато истината е „аз съм слабак“. Ако сте се борили срещу Системата цял живот, но накрая тя ви е смачкала, изводът е „светът работи така“, когато истината е „аз съм слабак“. Ако всеки ден сте търсили любовта, но накрая сте се предали, защото сте срещнали единствено разочарования и предателства, изводът е „ любовта не съществува“, когато истината е „аз съм слабак“.

Опитът е рамка. Според него това, което сте преживели вие, е единствения възможен развой на събитията и всеки друг ще го преживее по същия начин. „Ходих в Китай, не ми хареса. Следователно няма да хареса и на теб.“ Няма такава логика. Собственият ти опит може да ти послужи само и единствено, когато става въпрос за твоя живот. За всички останали обаче той е напълно безполезен. Няма две души, които да изживяват нещата еднакво и следователно опитът на единия не може да бъде от никаква полза за другия

Събитията в живота ни не носят знание. Знанието е в оценките, които им даваме. За един това, че се е разболял от тежка болест може да е проклятието на Вселената, а за друг шанс да се превърне в свръхчовек. Опитът е един и същ. Изводът – коренно различен.

Не можем да твърдим, че разбираме нещо, само защото сме имали досег до повърхността му. Трийсет години плаване в океана могат да не ти стигнат, за да разбереш мистериите му. Един поглед може да бъде напълно достатъчен.

Опитът е илюзия. Той става реален единствено в изводите, които правим за него. Няма добър или лош опит. Има правилни и грешни изводи.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.