Всеки има правото да обича

Всеки има правото да обича е поредното изречение, което цели да принизи както любовта, така и свободата, избора и човешката същност. То твърди две чудовищни неща: първо, че любовта е право и второ, че любовта е общодостъпна и посредствена. Чудя се способно ли е човечеството да унижи любовта повече.

 

Любовта като право

Във Вселенски аспект всяка душа е създадена да обича. Всеки човек в самата си същност е изначална любов.

Тогава как смее човечеството да го превръща в право? Това изречение може да се преформулира на „Разрешено ти е да обичаш”. Тоест, ако ти забранят, какво? Ще спреш да го правиш ли?

Любовта не е под властта на закона, обществото или хората, че да се взема, дава, отнема, получава, разрешава, забранява, намира, изгубва, контролира и т.н. Тя или Е или не е.

16338215480_bbfd290e76_b

Любовта като за всеки

Като начало, трябва да имаме предвид, че любовта не е стока на битпазара, не се раздава под формата на социални помощи и не е форма на комунизъм.

Вече уточнихме, че на Вселенско ниво всеки е любов. Но сега да се замислим за ниво човек. Редно е да се запитаме всеки ли има капацитета да обича? Отговорът, разбира се, е не. Привързаността, нуждата и страхът от самотата не са любов. Също така любовта изисква източник. Да се твърди, че хората, които са част от безличната маса, напълно изгубили индивидуалността си, са способни да обичат, е смешно.

 

П.С.: А най-странното е, че вие дори не вярвате в това изречение. Според вас човек няма право да изостави семейството си, за да тръгне след любовта. Според вас един мъж няма право да е влюбен в сестра си. Според вас Хитлер няма право да му пука повече за кучето му отколкото за милиони евреи.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.