Кой е Джон Голт? Коя е Айн Ранд? Кой е Атлас?

Кой е Джон Голт?

Джон Голт е едно достойно за презрение нищожество с най-низката възможна цел в живота – да спре двигателя на света. Той впряга целия си интелект, воля и талант в това да постигне нещо, което всичките му врагове постигат съвсем успешно и без него.

В книга, в която всички герои са напълно еднакви, Джон Голт успя да е най-безличният. В литературата като цяло той е поредният главен герой – този, който печели накрая, просто защото е твърде повърхностен, за да може да загуби каквото и да е.

Накрая той си позволи да дамгоса цялата Вселена със знак на робство. Само че, за да може някой да направи това, той трябва първо да съществува.

 

Коя е Дагни Тагарт?

Дагни Тагарт е успяла, борбена жена с високи цели, огромен интелект, несравним потенциал и ненакърнимо достойнство. Известна е, разбира се, също като момичето, лъскащо обувките на Франсиско, домашната прислужница на Джон и луксозния предмет, служещ за забавление на Ханк.

Дагни Тагарт е жена със забележителния талант да пада по-ниско от противника си. Джон и Франсиско бяха достатъчно даровити в тази категория, но тя се справи с тях без проблем. Истинската трудност обаче беше в лицето на Ханк Риърдън. Ханк работеше без почивка реплика след реплика и мисъл след мисъл, прокопавайки си път с лопата към поддънието. Но до него, изглежда, Дагни имаше багер. Така е, в техния свят по-иновативният печели.

 

Кой е Ханк Риърдън?

Ханк Риърдън е човек с точна преценка. Той се е оженил за жената, която най-много презира на света; а тази, която отговаря на всичките му ценности, определя като уличница. Ханк Риърдън е естет. Той намира начин да подобри дори безусловната красота на дивата природа – като я декорира с билборд. Ханк Риърдън е човек, който държи на думата си. Той обещава никога да не предаде света на враговете си и прави… не точно това.

Ханк трябваше да извърви дълъг и тежък път. В началото на книгата той твърде скандално си позволи да се различи от останалите обективисти, като смяташе секса за порочен и низък. Но, както става в приказките, всичко свърши добре – Ханк  прие секса и стана точно като всички останали.

 

Кой е Франсиско Д’Анкония?

Франсиско Д’Анкония е хленчещ комплексар, който обикаля по улиците, оплаквайки се от това, че хората не му се кланят. Според него способностите на един трябва да карат всички останали да го боготворят и тези, които не могат, заслужават да умрат. Той смята, че чрез благодарността си по-низшите от него могат поне донякъде да заслужат подаяния.

Франсиско, разбира се, е най-добрият герой в книгата, тъй като поне знаеше някои неща. Той например дава може би най-правилното обяснение на функцията на парите – да представляват единен начин за материалното възнаграждение на труда и да улеснят размяната на блага. Само че пропуска да забележи, че те всъщност не са най-великото откритие на човечеството. Той беше отгатнал, че релсите и мините са живи само когато са заредени от страстта на човек. Дали той изпитваше страст обаче е съвсем друг въпрос. Той беше разбрал секса – това, че обектът на сексуалното ти желание е израз на собствената ти самооценка. Защо Дагни беше унижена във всичките си сексуални връзки, остава загадка. Той знаеше, че величието е най-тежкото престъпление според обществото. Но как да се бори за него му беше абсолютно непонятно.

 

Коя е Айн Ранд?

Айн Ранд е върховна манипулаторка, живяла в епоха, в която хората вече са били твърде глупави, за да бъдат манипулирани. Айн Ранд е най-добрата фалшификаторка на любов, свобода и чест, която няма как да бъде хваната, защото автентичните им форми са загубени. Айн Ранд е една от тези, които държат хората в шепата си – тя никога няма да я стисне в юмрук, за да ги смачка напълно, но винаги ще я държи притворена, за да ги държи в мрак.

 

Кой е Атлас?

Атлас е този, на когото му пука за света. Атлас е войнът, който понася бремето си в името на целта си. Това, което всички мислят за негово наказание, е неговата гордост. Атлас съществува, за да крепи света. Той става по-силен. Той вече може да повдигне света и да го насочи към Слънцето. Атлас няма да се откаже.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.