Съвършенството е върховното себеизразяване

Няма рецепта за постигане на съвършенството. Няма правилен начин. Няма пътни знаци, няма правила. Съвършенството е абсолютът, който душата постига чрез собственото си реализиране.

Съвършенството съществува на две нива – Вселенско и Индивидуално.

Във Вселената няма несъвършени неща. Абсолютно всичко, което някога е съществувало, съществува и ще съществува, е напълно перфектно такова, каквото е.  Съвършенството е себеосъществяване. Врабчето е съвършено врабче, но не би било добър тигър, както тигърът ще се провали в това да бъде съвършен камък.

На вселенското ниво всеки човек е съвършена частица от света, реализирайки точно онова, от което той има нужда. Както свръхчовекът е създател на великолепие, чрез което достига себе си, така и нищожният човек произвежда своята мизерия, за да позволи на Вселената да реализира себе си като съвършено мизерна.

Съвършенството не е педантично подредена скука. Планината не е добра в това да бъде математически точна пирамида, но е съвършена в това да бъде планина. Реката не тече под права линия, но е съвършена в това да бъде река. Пукнатата ваза не е идеална в това да бъде здрава, но е съвършена с решението си да допусне един-единствен лъч до вътрешността си.

На индивидуалното ниво, съвършенството е върховното себеизживяване. Всяка снежинка е красива, но само една ще се осмели да намери смъртта си върху рамото на смелостта. Кръвта на всеки човек носи живота в себе си, но малцина ще се осмелят да я оставят да тече свободно, за да честват този живот. Има милиони изгреви, но само един ще настъпи с копнеж по отминали пустини и уханието на добродетели.

Човекът става съвършен, когато се превърне в свръхчовек. Когато се сдобие със способността да каже АЗ, осъзнавайки с пълна сила значението на тази дума. Съвършенството не е липса на недостатъци. Свръхчовекът не е съвършен въпреки недостатъците си, а заради тях. Съвършенството не е сбор от добродетели. Вземете един красив, умен и успешен човек. Сега го изхвърлете на боклука. Дайте ми падение. Покажете ми онзи, който се изкачва на най-високия връх, за да се вгледа в бездната на душата си.  Дайте ми величие. Покажете ми вулкана, изригващ посред  нощ в порив към лунните ветрове. Дайте ми хаос. Покажете ми воинът на хармонията, който извезва съдбата си с треперещи пръсти.  Дайте ми гледка, достойна за моите очи. Покажете ми Свръхчовека.

Съвършенството е абсолют. И като всеки абсолют може да бъде обяснено с най-великата мисъл, съществувала някога – Аз съм.

 

 

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.