Сигурни ли сте, че нямаше да сте нацисти?

Днес вие празнувате Деня на Европа и Деня на победата. Чия победа? Със сигурност не вашата. Не е и тази на правилността. Но все някоя ще да е.

Вие сте горди, че сте победили една чудовищна диктатура. Вие, които живеете повече от 70 години по-късно в условията на тотално робство.

Но все пак, добре, че сте свалили фашизма. Иначе кой щеше да построи Берлинската стена?

Аз обаче искам да ви задам следния въпрос:

Ако вие живеехте по времето на Втората Световна Война, кои щяхте да бъдете?

Имате четири основни опции: нацистите, затворниците в концентрационни лагери, руските или американските войски.

 

Нацистите

Вярвате ли, че, ако един силен лидер дойде утре и ви предложи жалка власт срещу това да убивате и насилвате хора, вие ще му откажете? Ще отклоните ли шанса си да избивате комплекси и поне за няколко мига да се почувствате силни? Ако знаете, че в противен случай вие ще бъдете подложени на гонения, нима няма да грабнете факлите? А колко от вас не дискриминират и не малтретират останалите само защото законът ги спира? Нацистите щяхте да бъдете именно вие, които днес боготворите демокрацията, а вътрешно потискате желанието си за жестокост.

 

Затворник в концентрационен лагер

Тези от вас, които отговориха отрицателно на предишните  въпроси, могат да преминат към следващата опция: Жертвите. Вие щяхте да стоите и да чакате първата група да дойде да ви изведе от домовете им, да ви закара в лагерите и да ви вкара в газовите камери. Щяхте безропотно да се подчините на „силата на лошите“. Щяхте да предадете както имота си, така и убежденията си, докато хленчите за милост в краката на тиранина. А срещу унижението си дори нямаше да бъдете пощадени.  За оцелелите от вас, най-значимото събитие в живота ви щеше да си остане това, че някой ви е мъчил.

 

Руските войски

А може би щяхте да бъдете част от руската армия, призвани да се опълчите на злото. Щяхте да се биете, защото така ви е наредено. Щяхте да се съпротивлявате срещу една доктрина на смъртта в името на друга. И щяхте да умрете безименни, безгласни, несъществували, хванати в железния капан на амбициите на унищожителите на човечеството.

 

 

Американските войски

Малцина от вас щяха да са в ролята на американските войски. Армия, отишла на сигурна победа. Войска, която се преструва, че е освободител, а всъщност само поставя основите на собственото си робовладелство.

Бонус опция

А кой от вас щеше да е личността? Да се бори за собствената си идеология сред шрапнелите на ужаса и парализиращата безсмисленост на войната. Да бъде не безжизнена скулптура, а животворен скулптор. Има ли такива?

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.