Себеунижението – мерило за любовта в съвременния свят

Как хората измерват любовта? Чрез компромисите и униженията, които си склонен да направиш, за да спасиш връзката си.

Гордостта се смята за най-голямата пречка и за унищожител на любовта.

Какъв е най-честият отговор на въпроса защо малтретирана жена остава при мъжа си? Защото го обича твърде много. Хмм ГРЕШКА. Правилният отговор е: Защото е слабачка, която цял живот е търсила на кого да се влачи.

Какъв е най-честия отговор на въпроса защо мъж остава при приятелката си, въпреки че тя му изневерява с целия квартал? Защото е влюбен в нея? Или е това, или е защото е лишено от достойнство същество, което ще приеме всяко унижение, за да не остане сам.

Той ме бие. Тя ми изневерява. Той е алкохолик. Тя е с мен само заради парите. Той не си мърда пръста. Тя е още влюбена в бившия си. Такива неща не правят впечатление на хората. Нали все пак любовта е всеопрощаваща.

Как очаквате отсрещния да обича същество без гордост? Колко често ни се налагаме да изслушваме следната история: „След като аз години на ред му/ѝ се влачех и се унижавах заради него/нея, той/тя ме заразя. Що за неблагодарник/ца.” А може би истинската причина за зарязването е била, че рано или късно всички парцали се похабяват.

Но мен повече ме интересува обратният феномен.

Когато някой се раздели с партньора си, защото уважава и себе си и него, той винаги е определян като студен и неспособен на любов.

Ако възгледите ви са несъвместими и ти решиш да го напуснеш, получаваш коментара: Ти не си способен на компромиси.

Ако това, че да сте заедно ще попречи на себеосъществяването на единия от двамата, доведе до раздялата ви, хората ти казват: Ти си безсърдечен егоист, който мисли само за себе си.

ГРЕШКА.

Всъщност от една страна ти искаш да си достоен за себе си заради самия себе си. От друга страна искаш да си човека, в когото другият се е влюбил, и да си достоен за неговата любов. И искаш той да бъде човека, в когото ти си се влюбил, и да е достоен за твоята любов.

В любовта няма компромиси. На нея трябва да предложиш единствено и само най-доброто. Любовта е върховна гордост.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.