Човечеството остава без минало

В днешно време не се създава нищо свято. Но светините от миналото са се запазили и все още предизвикват възхищение и обич. А Системата не планира да позволи това. Ето защо в момента тя си е поставила за цел да унищожи всичко ценно от миналото.

 

Книги. Остана ли класическа книга, която да не е написана в съвременен сюжет със зомбита и извънземни? Не мисля. Вземете например „Гордст и предразсъдъци” – ако не добавош зомбита, просто нещо липсва. Шекспир едва ли е предполагал колко „прочита” може да имат пиесите му. Хамлет вече е бил всякакъв – от бизнесмен в модерен Ню Йорк до екшън герой в средновековна Дания. Имал е толкова много превъплъщения, че вече никой няма да си спомня кой е всъщност. Бащата на Пипи Дългото чорапче беше обявен за расист. Титлата „крал на негрите“ се оказа мръсна обида в съвременния свят. Марк Твен също беше заклеймен заради нетолеранстноста в книгите си. Човечеството не е успяло да приеме, че Маргарет Мичъл е създала завършено съвършенство с Отнесени от вихъра”. Появява се втора част, кото цели да унижи както авторката, така и героите. Предполагам това е единствената причина, която спасява Скарлет от анти-расистки гонения. Книгите от старите времена не покриват стандартите на съвременните бест-селъри като „50 нюанса сиво” и „Любовта трае три години”. В миналото хората са имали достойнство.

 

Филми. Ако някога някой направи добър филм, то следва или продължение или римейк. „Карибски пирати” – три съвършени части, пълни с приключение, свобода и свръхлюбов. Това не беше достатъчно и към тях трябваше да бъдат добавени два боклука. Появи се някаква странична второкласна история в „Междузвездни войни”  просто за да има продължение. „Наистина любов” също ще има нова част – е, не можем да позволим на позитивните истории за любов да останат непокътнати. Сериали като „Отчаяни съпруги” се задържат на екран дълго след като са се изчерпали и потъват в безсмилие, поддържани от някой случаен проблясък тук-там. „Шрек” и „Ледена Епоха” – продълженията не спряха, докато всички герои не се изтъркаха и не предадоха себе си по най-невероятни начини. Хензел и Гретел се появиха с автомати и арбалети. Няма причина тези герои да се казват така. Освен за да осквернят приказката, разбира се. Свръхсцените от „Титаник” се преобразяват в куп гнусни и обидни карикатури, защото в днешно време евтиният хумор е задължителен при всяка истинска любов.

 

Картини. Всяка класическа картина има своите пост-модерни версии, за да е достъпна за съвременното поколение. Мона Лиза вече е била съсипвана хиляди пъти. Версиите ѝ като хермафродит, еротичен модел и съвременен боклук скоро ще станат по-популярни от оригинала. Как оттук нататък някой ще я цени, като я е виждал така? Участниците в „Тайната вечеря” на Леонардо са се появявали като животни, клоуни, пияници, картоиграчи и посетители на стриптийз клуб. Това е обида за Леонардо, за изкуството и за хората като цяло. Не съм фен на Библията, но мога да уважа значението ѝ за човешката култура. Дори лъжовните ценности трябва да бъдат убити чрез смях. Картините на Ван Гог не могат да минат без селфита и марихуана. Абсолютната красота на гения не е в крак с времето. Съвременните хора искат посредствено унизително забавление.

 

Спортни рекорди. В момента се обсъжда възможността всички световни рекорди от миналото да бъдат изтрити, тъй като тогава не е имало начини да се следи за употреба на допинг. Трудът, борбата и величието на десетки индивиди ще бъдат унищожени с един замах. Още веднъж Системата си е намерила добро оправдание. Понеже в спорта, както и навсякъде, има хора, които печелят благодарение на низостта си, ние трябва да отречем и тези, които са успели чрез таланта си. В съвременният фалшивите претенции за морал и равен старт са заменили гордостта от триумфа. Ако съвременните чисти спортисти са достатъчно добри, те ще подобрят рекордите на измамниците от миналото. Никой атлет с достойнство няма да поиска такава промяна.

 

Миналото е едно от последните доказателства за величието и потенциала на човешката раса. Когато чуеш мрака в класическа симфония, когато погалиш с пръсти речта на живия човек в жива книга, когато погледнеш пейзаш, създаден от ръка способна да обича, осъзнаваш божественото в човека. Ето защо всичко това трябва да бъде изтрито от страниците на историята. Посредствеността, обикновенността и грозотата вече са превзели днес и утре в повечето умове. Когато превземат и вчера, ще се превърнат във вечност.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.