„Отнесени от вихъра“ – пропагандата

„Отнесени от вихъра“ е съвършен роман за гордост, любов и величие. Но по някаква причина Маргарет Мичъл е сметнала за необходимо да го използва като оръжие за унищожението на света.

Краят на книгата представлява тягостна и залепваща за дробовете мъгла, която изсмуква живота от всичко красиво. Любовта между Ашли и Скарлет бе наречена илюзия, а Тара бе хвърлена като жертвено животно на олтара на Рет Бътлър. Истината се превърна в прах, а една помийна яма бе преоблечена като дълбока и всеобхватна любов. Тук възниква въпроса какво, по дяволите, си е мислила Маргарет, пишейки тези последни страници.

Вариантите са три. В първия тя е най-тъпата жена на света, която просто страда от ниско самочувствие, комплексирана е от мъжете и ги е намразила, защото ѝ липсва мъжко внимание. Тя просто е пропуснала факта, че Скарлет се е превърнала в свръхчовек и случайно е унищожила всичко велико в нея, поради чиста доза малоумие. Но… Съществуват и предходните хиляда и сто страници чист гений. Насочваме се към втората възможност. Маргарет Мичъл е изчадие от света на неживите, чиято цел е да погуби човечеството. Единствената причина „Отнесени от вихъра“ да съществува, е за да смаже красотата и да разруши напълно истинската любов. Но… Съществуват и предходните хиляда и сто страници чист гений. Следователно ни остава вариант номер три.

Маргарет Мичъл е била подменена и нейната фалшива версия е довършила романа ѝ.

Този роман задушава с великолепието си. Тежестта на емоциите в него стягат гърлото и не пускат до самия му край. И тогава Скарлет и Рет решиха да се оженят. От този момент нататък цялата енергия на романа се промени. Изчезна величието, любовта си отиде, живецът се изплъзна между страниците. Сега отново имаше задух, но това бе задухът на пръстите на смъртта, притиснали гръкляна на читателя.

Любовта на Скарлет към Ашли е абсолют. Тя е чиста, платонична, отвъд логиката и съзнанието и напълно съвършена. И няма никакъв шанс истинската Маргарет, която бе разкрила тази любов толкова добре, да се отрече от нея. Създай истинска любов, а после я наречи илюзия. Прекалено силно е  очарованието на такава рецепта за духовна смърт, за да оставят личността да довърши творението си.

Скарлет никога не би нарекла любовта си към Ашли увлечение по добре скроен костюм. Скарлет, която оцеля, задвижвана от тази любов. Която запази душата си жива, защото Ашли стъпваше по земята, по която и тя. Скарлет получи реплики, че Ашли е привидение, че е спряла да го обича, че виси като камък на врата ѝ, че не ѝ пука дали ще го види повече. Но това не бяха нейните думи. Бяха репликите на фалшивата Маргарет, изговорени насила чрез нейната уста.

Що за сцена беше онази, в която Скарлет тичаше по улицата през мъглата, сякаш в собствения си кошмар? Къде иска да отиде, се запита тя. У дома. У дома… при Рет. Любопитно, наистина. Тъй като същите изречения са се появявали и преди, но завършваха по малко по-различен начин. У дома. У дома в Тара. Фалшивата Маргарет умишлено хвърли и втората свръхлюбов в книгата право на дъното на помийната яма. Разбира се, може да е било напълно случайно, но случайности от такъв характер съм срещал единствено в книгите на Айн Ранд.

Ашли и Тара бяха превърнати в пепел. В името на какво? Естествено, че на Рет Бътлър. Тук убийството се извърши на две нива. От една страна бялото нищожество, абсолютно неспособно на дълбоки емоции, беше обявено за носител на любовта. Рет, чиято най-дълбока емоция е комплекс, породен от болното му его и социопатично желание да притежава сърцата на онези, които твърди, че обича. Чистата любов и любовта, заслужаваща всяка жертва, бяха отхвърлени, но внезапно се влюбихме в празно пространство с дъх на гниеща плът. Фалшивата Маргарет е знаела, че Скарлет не чувства това, но е преценила, че да умъртви света е приоритет и просто е излъгала.

Но ако приемем нещата от другата им страна, те никак не се подобряват. Да допуснем за момент, че Рет наистина обича Скарлет. Какво се случи накрая? Любовта на Скарлет към Ашли умря, точно както умря и тази на Рет към Скарлет. Двойно послание, че любовта е само горяща страст, която си отива с времето.

Така единствения възможен извод от романа е, че всяка любов умира в името на боклук, който също е мъртъв.

Самозванката е постигнала известен успех с лъжите си. Сега цялото човечество вярва, че „Отнесени от вихъра“ разказва любовната история на Скарлет О’Хара и Рет Бътлър. Но в какво вярва човечеството няма никакво значение. Важно е само в какво вярват онези, които дишат, а те винаги виждат истината.

 

 

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.