Веганството – лигочът на безгръбначните

Реване и преживяне на трева. Лигавене и хрупане на марули. Мрънкане и кълване на семена. Това не е ежедневието на достойния човек.

Идеята, че трябва да бъдем тревопасни, е абсурдна. Човекът е на върха на хранителната верига. Той е върховният хищник и най-нормалното нещо е да яде месо. Няма никаква причина да се лишаваме от естествените блага, които нашият свят създава.

Да се убиват животни е правилно. И за разлика от веганите, животните знаят това. Те са наясно, че животът е битка, и приемат смъртта като нещо естествено. Животните непрекъснато се избиват едни други. Да забраним на хората да ги убиват, означава да осъдим акулите и орлите и да създадем програми, които приучават лъвовете да се хранят с плодове. А и каква съдба очаква едно животно, което не е било убито в разцвета на силите си? Остаряване, забвение и бавна, мъчителна смърт в резултат на собствената му неспособност да живее повече. А накрая пак ще бъде изядено от червеите. Също както и хората, животните искат да си отидат, когато са на върха.

Храненето с животни и усвояването на всички останали ресурси, които ловът осигурява, са ключови за човешката еволюция. Без тези практики никога нямаше да стигнем там, където сме днес.

Лек уплах пробужда и твърдението, че хората трябва да престанат да убиват животни, защото са напреднали в интелектуален и духовен план. Мен лично ме притеснява, че съвременният човек е прекалено безхарактерен, за да заколи петел или заек. Какво следва от тук нататък? Да плачем за всяка пържола на масата, да хленчим, че нарушаваме правата на водата като я пием, или да ридаем, че дишаме въздуха, който атмосферата не иска да ни даде? Чудовищно.

Също както и всяка друга социална секта, веганството е решило да премине в откровено малоумие. Животните се отглеждат в ужасни условия и биват измъчвани, защото хората ядат месо. Що за тъпотия? Животните се отглеждат в ужасни условия, защото хората не са се сетили да спрат да раждат, а не защото ядат месо. Свръхпопулацията е факторът, който прави възможно свръхпроизводството и аз нямам никакво намерения цял живот да паса целина, защото няколко милиарда простаци не са намерили по-голяма цел в живота от размножаването.

Но да бъдат тъпи не е достатъчно за веганите. Те са сметнали за необходимо да проявят върховен цинизъм, твърдейки, че обичат животните повече от другите.  Както всички останали, и веганите са избрали да наричат своята безхарактерност любов. Да, ловът за удоволствие е отвратителен, а измъчването на животни е ужасяващо извращение, но да ядеш месо по никакъв начин не означава, че обичаш животните по-малко от тревопреживящите човеци. Животните и човека са живели заедно хилядолетия наред и са се борили рамо до рамо за един по-добър свят. И както едните, така и другите са осъзнавали, че законите на природата повеляват силните да изяждат слабите и това е част от съвършения кръговрат на живота.

Веганството иска да отдалечи човека от природата му. То се стреми да отслаби хората, превръщайки ги в  мекотели, които не могат да оценят красотата на есента, защото са заети с това да хлипат, че листата ѝ умират.  Да, хората вече са се превърнали в овце. И все пак не намирам за нужно да се хранят като такива.

 

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.