Какво е имал предвид Ницше с „Това, което не ме убива, ме прави по-силен”

Фридрих Ницше е философ, който издига силният и способен човек в култ и се присмива на слабостта и състраданието. И макар хората да не са разбрали нищо от него, те все пак обичат да цитират една негова мисъл: „Това, което не ме убива, ме прави по-силен”. Би било добре някой да беше проверил какво е имал предвид философа, преди да използват думите му за собствените си отегчителни и дребнави житейски драми.

След като наивна лигла се е влачила пет години в краката на гаджето си и той все пак я зарязва, тя си казва „Каквото не ме убива, ме прави по-силна.” Когато синът спре да се обажда на баща си, защото той му е съсипал детството, бащата въздъхва тежко и си помисля: „Каквото не ме убива, ме прави по-силен.” Когато обществото затвори и последната врата пред младеж към мечтата му, той заключава „Каквото не ме убива, ме прави по-силен.”, но само като знак на предаване.

Човек да го е яд да каже нещо умно, защото после векове наред хората ще изопачават думите му.

Хората използват тази реплика в момент на слабост, а не на сила. Те си я казват за самоутеха и изобщо нямат предвид, че са си извлекли някакъв урок от преживяното или че са станали по-устойчиви. Има и такива, които бъркат силата с неприязън към живота и апатия. Всички тях бих посъветвала да си намерят някой будистки монах или върл нихилист и да цитират него.

Ницше е приветствал трудностите, защото те каляват характера на хората. Той е вярвал, че именно тези, които са достатъчно силни да стоят изправени срещу всеки вятър, заслужават да живеят. Фридрих е искал човечеството да се впусне в морски бури и да се смее триумфално, докато вълните се опитват да потопят кораба му с цялата си ярост. Защото само който се научи да бъде повелител на стихиите, ще излезе от бурята.

Свръхчовекът търси изпитанията сам, защото иска да тества всяка частица от себе си и да превърне волята си в най-твърдия елемент в природата.

 

Някои хора имат върховната наглост да добавят неща към този цитат, превръщайки го в „Това, което не ни убива, ни прави по-силни. Но не и по-щастливи.” Кой по дяволите би имал време да се зачуди дали е щастлив, когато се наслаждава на собствената си мощ???

За тези от вас, които не знаят: Ницше не е бил хленчещ нещастник, който е искал живота му да премине в скука и сигурност. Той гледа на състраданието като на размазан червей по подметката на обувката си в дъждовна вечер. А колкото до щастието, нека той го каже със свои думи: „Свободата означава господство на мъжествените, на военните и победоносни инстинкти над други — например над щастието.” и „Човек не се стреми към щастие, това прави само англичанинът.”

За Фридирх, свръхчовекът е смисълът на съществуването. И начинът той да се постигне не е щаденето, защитата и липсата на трудности. Той казва също „Не ми е известна по-добра цел в живота от това да умреш в опит да постигнеш великото и невъзможното”. Така че посланието на този негов така популярен цитат всъщност е дайте ми трудности и нека аз бъда достатъчно силен да ги преодолея. А оттам нататък – нека един ден се сблъскам с нещо достатъчно велико, което да ми даде шанс за красива смърт.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.