Машините ли са единственият път към прогреса?

Човечеството трябва да се слее с машините, защото иначе те ще го изместят – това твърдят в днешно време експертите в науката и технологията. Това мнение се споделя и от широките кръгове на обществото. Но там някъде има и една очевидна втора опция и сякаш всички нарочно се преструват на глупаци, като не я посочват.

Ето как протича разговор между мен и технократ:

Т: Машините са бъдещето на човечеството. Ние ще ставаме все по-зависими от тях. Скоро те ще са много по умни от нас. Разбира се, има рискове, но ние просто ще инсталираме чипове в мозъците си и всичко ще бъде чудесно. Това е прогресът.

А: Но… не може ли човекът да еволюира сам? На нас ни е заложено да бъдем по-умни и по-силни от всяка машина, която може да съществува. Ние сме повелители на стихиите, създатели на реалност, владетели на измеренията. Ако влагахме цялата си енергия в лично самоусъвършенстване вместо в създаване на роботи и компютри, щяхме да сме стигнали много по-далеч.

Т: Не ми прилича на нищо.

 

Човекът не се нуждае от машини. Той може да постигне много повече от най-мощния компютър със силата на мисълта си. Защото е истински и е жив. Ние използваме едва 5% от мозъка си и минимален процент от волята си. Оттук нататък ни предстои да ставаме по-интелигентни, по-продуктивни, по-издържливи.

Не се става по-умен с чипове. Защо би си сложил в главата нещо, което може да те наблюдава и контролира, когато имаш целия потенциал на света в самия себе си? Човекът, който знае какво е способен да постигне сам, може само да се изсмее на чиповете и генното инжинерство.

Мощта на Вселената е заложена в нас и замисълът на вечността е сами да постигнем величието си. Не случайно сме започнали със съвсем малка част от възможностите си. Трябва сами да постигнем остатъка.

Вместо това ние избираме да прехвърлим задачата за еволюция на машините. Хората си казват в прав текст, че роботите ще ги изместят като доминиращ вид на планетата и това не ги притеснява. Дори се радват и се вълнуват за това. Къде, по дяволите, е инстинктът им за самосъхранение?!

Първоначално роботите ще гладят и ще гледат децата вместо нас. После ще ги сложим в съдилищата и правителствата, защото са безпристрастни. А после може би те ще ни използват за гладене или пък ще решат, че изобщо нямат нужда от нас.

Ако трябва да докажем, че хората са по-добри от машините във война, ще го направим. Но налага ли се да си загубим следвашите няколкостотин до хиляди години в това? Ако вярвате, че ще има битка с машините, започвайте да се усъвършенствате, защото ще има нужда от воини. Ако смятате, че няма да има воина, започвайте да се усъвършенствате, защото сте хора.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.