Проблемът на света е, че всички казват Аз?

Напоследък често чуваме, че най-големият проблем на човечеството е, че всички мислят само за себе си. Аз поглеждам към тълпата в търсене на този непреклоним индивидуализъм и не го откривам. Ако някой познава дори един човек, който казва Аз, моля да ми го покаже, защото на мен той ми трябва.

Аз лично не съм чула по-използвана дума от Ние. Ние, жените, трябва да имаме права. Ние, бедните, трябва да получим помощи. Ние, крайно десните, искаме да спрем емиграцията. Ние като общество трябва да се борим срещу престъпността. Ние не можем да съдим. Ние сме просто хора. Къде е индивидът в цялата тази колективистка помия?!

Обвинението в егоизъм най-често се чува в контекст корупция. Някой политик откраднал два милиона от държавата и не помислил за честните си съграждани. Каква трагедия… Първо, това не е индивидуализъм или егоизъм. Тези пари са придобити чрез обществото и влачейки се на обществото. Второ, ако нямаше държава, този проблем нямаше да съществува. Трето, да, това не е и тотален колективизъм и тук най-логичния коментар вече е станал „Слава Богу”.

В XIX и XX век навярно е имало едва няколкостотин човека, които са знаели какво значи думата Аз и само двама тотални анти-колективисти: Фридрих Ницше и Айн Ранд. Проблемът с върлия егоизъм не ми се струва чак толкова страшен.

Нека сега направим една кратка равносметка на това какво постига Аз-ът и какво постигат Ние през годините, за да видим кое е по-полезно за човечеството. Аз изобрети динамита и постигна напредък в науката, Ние го използваха, за да се избиват без причина. Аз поведе борба за спасението на света, Ние я превърнаха в най-ужасната диктатура на мрака. Аз тръгна на война срещу робството в Америка, Ние опожариха един съвършен свят и заграбиха каквото не им принадлежи или използваха свободата си за наглост и насилие. Аз нарисува шедьовър в името на красотата и таланта, Ние си правят селфита с него в музеите. Аз освободи България от петвековно робство, Ние не престават да хленчат от това, че чужденците печелят повече пари.

Ако слагаш интересите на множеството пред тези на индивида, ти избираш посредствеността и нуждата като своя мярка и обричаш всички на материална и духовна нищета. Ако избереш Аз-а си, главната ти цел ще е да направиш света по-добър заради самия себе си. В крайна сметка, това ще допринесе за прогреса на цялото човечество.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.