“RuPaul’s drag race” All Stars 3 – финалът

На теория “RuPaul’s Drag Race” е съзтезание, в което най-важното нещо са възможностите. То би трябвало да отстоява индивидуализма, показвайки, че талантът и волята не могат да бъдат ограничени от общественото мнение. Но както видяхме в All Stars 3 на практика стана точно обратното.

Трикси не заслужаваше да спечели. Тя проспа половината състезание, а когато се събуди, беше просто за да се прозее. Провалите ѝ бяха твърде много на брой, а победите ѝ бяха дори по-скучни от загубите. Единствената причина да бъде избрана за победител, беше нейната популярност навън. Да, хората я харесват. Да, попринцип тя е интересна и забавна. Само че на никой не му пука. По време на състезанието тя не направи абсолютно нищо. Трикси спечели не заради възможностите си, а защото е харесвана от масите.

От финалните четири Трикси се представи най-зле и спечели. Логично беше Кенеди също да се окаже в топ 2, тъй като беше другата незаслужила толкова висока позиция. Тук вината е изцяло на Ру. Когато дадеш на масите да гласуват, резултатът винаги е жалкарщина. Наистина ли оставихме елиминираните комплексарки да решат кой има право да се бори за титлата? Що за абсурд?! Никой никога не е постигнал успех в живота, допитвайки се до масите. А да проповядваме такъв брутален колективизъм на място, което твърди, че най-важното е да изразяваш себе си, е повече от цинично.

Топ 2 категорично са Шанджела и Биби. Затова естествено гласуването избра другите две. При това базирайки се на прелюбопитни доводи. Биби има високо самочувствие, затова няма да изберем нея. Шанджела е талантлива, но другите имат по-голяма нужда да спечелят. Тук върховенството на комунизма триумфира тотално. Кой да бъде победител се определи не от възможностите, а от нуждите. Така нареченото жури гласува водено от комплексите и слабостта си и избра бездарността да отиде на финал, отхвърляйки изконното право на таланта.

Биби е финалист. Тя има присъствие, има различна енергия и е професионалист. Тя донесе особен привкус в съзтезанието и когато беше на сцената, Трикси и Кенеди не съществуваха.

Шанджела е безспорният победител. Тя доказа себе си на всяко едно изпитание. Тя работи усърдно, за да достигне нивото, на което е днес. Тя има най-ефектната персоналност. Тя беше забавна и изобретателна и не ни разочарова нито веднъж. Това беше нейният сезон. Тя беше толкова по-напред от останалите, че финалният епизод трябваше да бъде просто една формалност, в която да ѝ дадем короната и да си ходим. Но уви, хората предпочетоха да победи посредствеността.

Едната разцепва на всяка поставена задача, другата не прави нищо, но е харесвана от хората. Хммм. Труден избор наистина. И за да подчертае абсурда на ситуацията, Вселената ни дари с липсинк между истинския и фалшивия победител, в който Шанджела размаза Трикси и я остави сплескана под токчето си.

Отнемането на победата от Шанджела показа, че хората се бунтуват срещу обществото, само докато то ги отхвърля. Но веднъж щом се окажат на върха му, те яхват Системата и се хилят в забвение, отричайки човешките възможности.

Шанджела спечели този сезон и това е факт, а личността има характера да признае фактите. Останалото е без значение.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.