100 причини да обичаме България

 1. В България няма закони – Българите са много по-свободни от другите нации, защото никога не са гледали сериозно на закона. От малки хитринки до големи схеми, всеки си е открил начини да заобикаля законите и не се притеснява да ги използва. България е една от малкото страни, където законът не се е наложил над личния избор и волята.
 2.  

 3. Не сме религиозни фанатици – Животът на българина не се подчинява на каноните на църквата. Не се съобразяваме с това какво пише в Библията, не ни пука какво е казал патриарха. Религията не определя нашата морална система.
 4.  

 5. Енергиен център – Нашата земя е наситена с древна и космическа енергия. Тя носи магия, която преплита в себе си болка, любов и мистерия. България е земя на живите и зарежда целия свят.
 6.  

 7. Историята – България има богата история, която е достатъчно трагична. Симеон е успял да създаде царство, което е едновременно могъща военна сила и културен център. Самуил има навярно най-романтичната съдба на владетел в историята. Ивайло е свинар, който успява да се изкачи до престола. Османското владичество е петвековна история за устойчивостта и силата на българщината. Независимо накъде са духали световните ветрове, България е съхранявала себе си, отстоявайки своята индивидуалност.
 8.  

 9. Възрожденският период – Възрожденският период е върхът в българската история. Това е време на подем в културата, в изкуството, в душата. В тази епоха сърцата туптят с пулса на смелостта и се разпръскват в неудържим, страстен порив към свободата.
 10.  

 11. Априлското въстание – Априлското въстание е едно от най-великите постижения на човечеството. Бунтовниците повеждат революция, която постига свободата не чрез победата си, а чрез самото си съществуване. Това въстание е израз на най-висшата същност на човека и извоюва на българите място в историята на Вселената.
 12.  

 13. Произлизаме от славяни, прабългари и траки – Ние сме наследници на три древни и противоположни култури. Имаме дивия нрав на прабългарите, нежната природа на славяните и силния дух на траките.
 14.  

 15. Култура – Българската култура е богата и различна. Имаме много празници и традиции, всяка област си има свои песни и хора, а литературата ни засяга важни общочовешки теми през призмата на България.
 16.  

 17. Българският език – Българският език може да изрази всеки спектър на емоцията. Той е нежен, без да е лигав, и силен, без да е груб.
 18.  

 19. Кирилицата – Славянската писменост произлиза именно от България. Кирилицата включва чудесни букви като „щ”, „ж” и „ь”.
 20.  

 21. Българската литература – Българската литература е изпълнена с гений и величествена скръб. Тя е изтъкана от любов, гордост и безстрашие. В страната ни са се родили много гениални писатели и поети като Ботев, Вазов, Смирненски, Вапцаров, Йовков, Петко и Пенчо Славейкови. Творби като „До моето първо либе”, „Под игото”, „Песен за човека” и „Шибил” са писани с вдъхновението на свободата и са възхвала на живота.
 22.  

 23. Българското училище – Българското училище дава възможност на учениците да научат житейските уроци, а не тези в учебниците. То предлага безупречен баланс между система и свобода.
 24.  

 25. Българският учител – Българският учител е истински знаещ и мъдър човек и познава предмета си много извън написаното в учебниците. Той е и майка, и баща на учениците си, привързва се към тях и винаги му пука за бъдещето им. Той винаги е между чука и наковалнята, но има забележителната способност да лавира успешно между деца, родители и ръководство.
 26.  

 27. Научни открития – Българи са направили важни научни изобретения, като компютъра на Джон Атанасов и електронния часовник на Петър Петров. Календарът на прабългарите е признат за един от най-точните в света.
 28.  

 29. Обща култура – Ние знаем кой е Чехов, можем да изброим подред планетите в Слънчевата система и сме наясно къде се намира България на картата.
 30.  

 31. Химнът – Българският химн е един от най-хубавите заради мелодията и текста си. Титаничното му звучене показва, че това е ода за многовековна родина и достойна нация.
 32.  

 33. Народните песни – Народните песни са музика с космическа мощ, която те кара да настръхнеш всеки път. Техните вибрации отекват в гръдта на земята, а тоновете им запалват силата на предците, която тече във вените ни. Наглед обикновени разкази се превръщат в събития с такъв емоционален заряд, че Вселената започва да трепти.
 34.  

 35. Гайдата – Това е единственият инструмент, в чието звучене се съдържа целия космос. Той носи мистиката и любовта на планината, които пронизват сърцето. Само по себе си изобретяването на гайдата също е съвършено, защото тя е агне, набучено на пръчки.
 36.  

 37. Нестинарството – Ходенето по огън е свръхумение, което извисява духа.
 38.  

 39. Занаятчийството – Занаятите са способността да даваш душа на онова, което правиш с ръцете си. Всеки занаят е изкуство и тънкостите му могат да се усвоят от малцина.
 40.  

 41. Именни дни – На нас рожденните дни не са ни достатъчни, затова празнуваме и именните си дни. На Ивановден и Гергьовден празнува цяла България. Всеки си има имен ден, независимо как се казва.
 42.  

 43. Мартениците – Те са огромен източник на позитивна енергия, символ на пролетта и един от най-характерните обичаи за България. Чудесно е, че можеш да ги свалиш само след като си видял цъфнало клонче или щъркел.
 44.  

 45. Боядисването на яйца – Боядисването на яйца е изключително забавно. Яйцата стават красиви, а ръцете ти са шарени с дни.
 46.  

 47. Природата – От чукарите на планините, през простора на полетата, до синевата на морето – всеки може да намери себе си в природата на България.
 48.  

 49. Планините – Ние сме балкански народ. Българският дух е неизменно свързан с дивите, необятни планински склонове. Нашите планини остават през вековете горди от силата си, всяка по свой собствен начин.
 50.  

 51. Морето – Черно море е тъмно и могъщо. През лятото е задължително да отидеш на море и цяла България е там.
 52.  

 53. Полетата със слънчоглед – През лятото жълтите полета са най-позитивната гледка, която можеш да видиш.
 54.  

 55. Щъркелите – Щъркелите приемат България за свой дом и се връщат тук всяка година. Те имат аристократична походка и строят сложни и устойчиви гнезда. Щракането им с клюн е уникално и радостливо.
 56.  

 57. Имаме четири сезона – Всеки сезон е красив по свой собствен начин. Променливите условия ни правят по-силни и устойчиви.
 58.  

 59. 350 дни в годината е слънчево – Слънцето отказва да си тръгне от България.
 60.  

 61. Пловдив – Пловдив смесва древното, възрожденското и съвременното. Той винаги е имал дух на културен център. Старият град е запазил своята чувственост, тепетата се извисяват достолепно, дарявайки посетителите с панорамни гледки, а Гребната база е съвършена както когато е изпълнена с хора и веселие, така и когато е напълно пуста.
 62.  

 63. Старият Несебър – Старият Несебър е извор на творческо вдъхновение. Древните руини, възрожденските къщи и изгледа към морето създават едни от най-емоционалните гледки в България. Тази красота носи дъха на отминали времена на мощ и морски бури.
 64.  

 65. Царевец – Царевец е жива крепост, в чиито стени още бучи пулсът на историята.
 66.  

 67. Етъра – Етъра е място, което те пренася в миналото. Тук можеш да видиш българските занаяти в автентична форма, да се порадваш на течаща вода и да опиташ храни от едно време.
 68.  

 69. Храната – В България храната е вкусна и натурална. Нашето грозде има вкус на слънце, а яденето на обикновен домат може да те накара да изпаднеш в екстаз. Имаме специфични продукти като българско кисело мляко и сирене, както и ястия като мусака, сарми, пълнени чушки и други.
 70.  

 71. Хората готвят – За българите готвенето е важна част от ежедневието. При нас все още е немислимо да храниш детето си с полуфабрикати и почти всички знаят как да си сварят яйца.
 72.  

 73. Семейството – В България семейството все още е ценност за всеки, без да определя целия живот на човека. Българите се сещат, че имат деца, дори след като те са навършили осемнайсет. Също така е обичайно да срещнеш родителите си по-често от веднъж в годината и дори съществуват понятия като „леля” и „братовчед”.
 74.  

 75. Децата в България имат баби и дядовци – Бабите и дядовците са незаменима част от израстването на всяко дете. И знаем, че нищо не създава по-добро чувство за уют, от това баба да те посрещне и да те нагости хубавичко, както само тя си знае, дори когато вече си възрастен.
 76.  

 77. Селата – Селата поддържат българския дух през годините. Там времето е спряло и човек може да се наслади на истинска тишина. Българинът знае какво е да излезеш сутрин на двора и да вдишаш свежия въздух. Всеки си има село и го свързва със спомени от детството си.
 78.  

 79. Имаме собствени жилища и земи – Българите са свързани със земята и дома си и за тях е важно да го притежават. Ние не живеем цял живот под наем. Това е и един от очарователните парадокси на българската действителност, че макар да нямаме пари, имотите ни са неизброими.
 80.  

 81. Виждал си кокошка на живо – Българските деца не се раждат в херметически изолирана цивилизация. Те са виждали кокошка, различават магаре от кон и знаят, че млякото не идва от магазина.
 82.  

 83. Чешми – Чешмите са жизнерадостни и освежаващи. Те са едновременно скулптури и извори. Всеки може да пие от тях колкото си иска.
 84.  

 85. В Европа сме – България е на континент с богата история и огромни постижения в изкуството и науката. Европа има аристократичен дух и е единна в разнообразието.
 86.  

 87. Безопасно е – В България природните бедствия са изключително редки и не нанасят сериозни щети. Нямаме смъртоносни паяци в къщите си и отровни растения в градините си. Ако вървиш сам през нощта по улиците на града, шансът да те убият или ограбят е минимален.
 88.  

 89. Репутацията ни по света – Целият свят ни свързва с простащина, бедност, безредие и престъпления. Колко точно чаровно е това? В съвременния свят на тотален контрол човек едва ли би могъл да си изгради по-добра репутация.
 90.  

 91. Политически гений – Има неща, които могат да се случат само на нас. Единствено българите могат да загубят война, без да са загубили нито една битка, или да обявят война на целия свят. Само у нас царят може да стане министър-председател или да се сформира коалиция между БСП, ДПС и Атака.
 92.  

 93. Правителството не навлиза толкова много в личното ни пространство – По непотвърдени данни, тайните служби не знаят по колко пъти на ден излизаш от вкъщи и с колко захарчета си пиеш кафето. Не ни взимат отпечатъците за добър ден и има голям шанс да не се знае от къде е дошла всяка една стотинка в джоба ти.
 94.  

 95. Не се кланяме на институциите и властимащите – В България, когато си президент, си никой. У нас е по-престижно да си чалга изпълнител, отколкото министър-председател. Българите знаят, че институциите са техен враг и не им благодарят, че ги управляват.
 96.  

 97. Вътрешно желание за свобода – Българинът има инстинкт срещу правилата и се противопоставя на всеки опит за ограничения. На нас ни харесва да си правим каквото си искаме и сме готови да отстояваме този си принцип.
 98.  

 99. Българинът е склонен да се сметне за отделна независима личност – Ние се смятаме за уникални и имаме самочувствие, независимо от покритието. Ако Пацо срещне американския президент, той няма да смути, а просто ще изкрещи: „К’ъв си ти, уе? Аз съм Пацо от Севлиево!“
 100.  

 101. Случва ни се да мислим – Мисленето все още е сред практикуваните от българина дейности. Той може да бъде критичен и да се осланя на собствения си ум, а не просто да приема всичко като чиста монета.
 102.  

 103. Ценим истинското общуване – Истинският свят надделява над виртуалния, а хората все още са по-ценени от компютрите. Тук все още е допустимо да попиташ за пътя и макар и рядко, се случва да видиш човек, който не гледа в телефона си.
 104.  

 105. Колоритни сме – Палитрата на нацията ни има безброй цветове. Хората са много различни и всеки притежава свои отличителни особености.
 106.  

 107. Смели сме – Ние дръзваме да се опълчим срещу всеки, който си помисли, че може да има власт над нас.
 108.  

 109. Умеем да оцеляваме – Колкото и да ни мачкаш, ние пак се изправяме. Напук на реалността, нашият дух устоява на всичко.
 110.  

 111. Трудолюбиви сме – Умеем да работим по много и добре. При това, трудолюбието не отстъпва и на мързела ни и измисляме начин да свършим повече неща с по-малко усилия.
 112.  

 113. Освен да работим, ни остава време и да живеем – Ние не работим по 12 часа на ден. За нас кариерата не е всичко и ни остава време и за личен живот.
 114.  

 115. Бедни сме – Нямаме пари, което ни подсеща, че може би в живота има и други неща. Бедността ни прави по-силни, по-приспособяващи се и по-изобретателни.
 116.  

 117. Помагаме си – Ако изпуснеш нещо на улицата, някой ще ти го подаде. Ако ще вадиш картоф, цялото село ще дойде да го вади с теб.
 118.  

 119. Гостоприемни сме – Ако се отбиеш някъде за пет минути, никой няма да те пусне да си тръгнеш, преди да те нахранят със салата, основно и десерт. Черпим за рождените си дни и по всякакви други поводи, а понякога и без повод. За нас да даваш на другите е проява на уважение към отсрещния.
 120.  

 121. Консервативни сме – Българите се отнасят предпазливо към промените и защитават старите ценности.
 122.  

 123. Практични сме – Българите са сръчни и могат да използват отвертка и клещи. От стари дънки правим нови чанти, а от орехи и станиол правим украса за елхата. Българинът спокойно изкарва три дни с пет лева, като и пие и пуши.
 124.  

 125. Здрави сме – Имаме здрави организми и издръжливи имунни системи. Не всеки има по пет алергии.
 126.  

 127. Спазваме хигиена – Ние се къпем и си мием ръцете, а дрехите ни не са под краката ни.
 128.  

 129. Отворени сме към света – Ние приемаме новото и различното. Проявяваме интерес към чужди култури и нестандартни начини на живот.
 130.  

 131. Любопитни сме – Искаме да разберем какво се случва в живота на околните, а знакът „Влизането забранено” е само повод да надникнем някъде.
 132.  

 133. Чувство за хумор – Българите имат чувство за хумор и проявяват всичко от самоирония до цинизъм. Също така, можем да разберем кога някой е саркастичен. Повечето българи успяват да бъдат забавни.
 134.  

 135. Вярваме, че ние най-добре си знаем – „Пари ми дай, а не акъл” е златното мото на българина. Ние вярваме в собствената си преценка и държим да изразим мнението си. Един автомонтьор със сигурност ще даде съвет как се правят операции и един лекар със сигурност ще знае как се ремонтират коли. Не съществува българин, който да няма ясни политически виждания, които могат да оправят държавата в рамките на няколко месеца.
 136.  

 137. Първични сме – В нас все още го има животинското и не можеш да сбъркаш българин с робот.
 138.  

 139. Простаци сме – Ние не се вълнуваме от етикет и обществени норми, ако въобще успеем да ги забележим. Псуваме с чиста невинност, качваме си краката на масата и си крещим с пълно гърло от двата края на улицата.
 140.  

 141. Нагли сме – Българинът не се срамува да си поиска кавото му се полага, че и повече. Ние вярваме, че винаги сме в правото си, дори когато целият свят и всички факти сочат, че не сме.
 142.  

 143. Непукисти сме – Ако нямаш пари да си платиш наема, няма да оревеш всичко, а ще си купиш едно шише ракия. Ако някой има само двойки в училище и три дни до края на срока, той пак ще е айляк. Aко някой те издразни, няма да направиш голяма драма, а просто ще го пратиш да върви на майната си.
 144.  

 145. Тарикати сме – Нашият народ е пазител на това ценно качество, което е на изчезване в света. Само българинът има необходимия гений да развърти подземна схема, костваща неимоверни усилия и време, за да изкара 10 лева. При нас не е за парите, а за удоволствието от самия тарикатлък. В България е престижно да не си платиш билета в трамвая и да препишеш на контролно.
 146.  

 147. Прахосници сме – По-важно ни е да вдигнем голям купон, отколкото дали ще има какво да ядем до края на месеца.
 148.  

 149. Поне се стремим да сме пичове – Дори да няма други амбиции, българинът поне иска да е най-готиният от всички.
 150.  

 151. Не сме апатични – На българина му пука, че съседът изневерява на жена си, особено, ако го прави с неговата жена. Той също се вълнува дали някой е гей, комунист, чалгар или богаташ, което е много по-добре от това изобщо да не му пука.
 152.  

 153. Можеш да се зарадваш на малките неща – Ако сервитьорката е мила или някой ти направи път на пешеходна пътека, го оценяваш.
 154.  

 155. Ресторанти, заведения, дискотеки – Ресторантите в България са евтини, разнообразни и с хубава храна. Кафенетата имат стилен интериор и предлагат и друго освен кафе. Шансът да повърнат върху теб в дискотеката е малък и има къде да си оставиш нещата.
 156.  

 157. Денонощни магазини – Четири часа през нощта е обществено прието време да ти се дояде или допие нещо. Освен това, магазините са отворени и в неделя.
 158.  

 159. Общественият транспорт – Хората крещят, бутат се и предлагат всякакви типове забавления. Общественият транспорт е извор на битов гений и добавя неочаквани нюанси в ежедневието ни.
 160.  

 161. БДЖ – Това е единствената институция, която е страхотна. Влаковете пристигат и тръгват когато си искат, а разписанието е за наивниците. Пътуванията предлагат приключения, срещат те с готини хора и те водят до десетки страхотни места.
 162.  

 163. Не всичко е от големите корпорации – По улиците има и други заведения освен Starbucks и Costa. Хората си купуват дрехи не само от H&M и Zara.
 164.  

 165. Умеем да сядаме на маса – Българите се събират на маса по всякакъв повод – сватба, кръщене, абитуриентски бал или петък вечер. При тези сбирки цялото щастие на света грее в тях.
 166.  

 167. Имаме пороци за кеф, а не от отчаяние – Пием и пушим за забавление, а не за да се утешим от това колко е гаден животът.
 168.  

 169. Държим на алкохол – Ние не припадаме в дискотеките, защото сме изпили две бири и можем да надпием повечето чужденци.
 170.  

 171. Обикновено хората отказват наркотиците на трийсет – Българинът минава през фазата на наркотиците между 16 и 30-годишна възраст, а после вече му омръзват. При нас не е нормално родители с две деца да се напушват всеки ден.
 172.  

 173. Студентският живот – През тези години си беден, живееш в мизерна стая, късат те на изпити, напиваш се като прасе и всички около теб също го правят. Това са епични времена в живота на българина.
 174.  

 175. Абитуриентските балове – Последната година в училище е най-хубавата и подобаващо завършва с абитуриентски бал. Това е мигът, в който всеки човек е истински свободен. Младостта е облечена в красота и бунт и вилнее по улиците, чиста и неукротима.
 176.  

 177. Слънчев бряг – Слънчев бряг предлага на посетителите си три-четири дни в годината, в които да са извън Системата. Това е място, където правилата не съществуват и всеки идва да е свободен и да се радва на живота.
 178.  

 179. Чалгата – Чалгата играе обединяваща роля за българската нация и всеки се отъждествява по един или друг начин с нея. Също така, това е жанрът, който най-добре засяга нюансите на българския манталитет.
 180.  

 181. Българският футбол – Футболът е едновременно най-популярният спорт у нас и този, в който се представяме най-зле. Но българският запалянко винаги може да намери утеха във философията „И да паднем, и да бием, пак ще се напием”.
 182.  

 183. Играем белот – Владеем тази игра до съвършенство, няма по-добро занимание за четирима души и печеленето винаги е въпрос на чест.
 184.  

 185. Уличните артисти – Те допълват духа на града и могат да разведрят и най-лошия ден.
 186.  

 187. Безплатно сваляне на филми и музика – Независимо от международните закони, в България всеки има достъп до изкуство.
 188.  

 189. Хората са секси – Всяка втора жена по улицата е класи над средното, а мъжете излъчват сила и мъжество.
 190.  

 191. Добри сме в леглото – Българите съчетаваме животинското с въображението. За нас уменията в леглото са важна мярка за успех.
 192.  

 193. Голи сме – Ако някой има хубаво тяло държи да го покаже, ако няма – също.
 194.  

 195. Умеем да се обличаме добре – Проявяваме собствен стил, а не се водим само от тенденциите. Следваме правилото: Ако ще си дама, да си най-класната, ако ще си мръсница, да си най-долната.
 196.  

 197. Зяпачество – В България е приемливо да гледаш някого настойчиво в очите или да го следиш.
 198.  

 199. В България започна Революцията на Абсолютизма!

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.