Танос – Герой или злодей в „Отмъстителите: Война без край”

В „Отмъстителите: Война без Край”, Марвел отново бяха решили да бръкнат в една от най-дълбоките рани на човечеството. Филмът посочи проблема, който е надвиснал над нас, и ни дадe две опции: грешно решение или липса на решение.

Танос бе прозрял, че свръхнаселението ще унищожи Вселената. Бе направил план как да предотврати това и го изпълни. И бе готов да плати цената. Планът му не беше перфектен, но единствен той реши да действа и заслужи уважение.

Да, това, което Танос искаше да направи, щеше да коства много животи. Но така той гарантираше спасението на половината Вселена. Алтернативата е загубата на цялата.

Във философията на Танос имаше две грешки. Първо, той проповядваше, че това е „милост”. Само че никой интелигентен човек не би повярвал, че той би си въобразил това. Танос много добре знае, че това е безмилостност, но в тази ситуация тя е напълно необходима.

Второ, Танос бе решил, че абсолютно случайният принцип на решаване кой да живее и кой да умре бе правилният в случая. Той би трябвало да се е досетил, че с тази пропорция, Вселената вече веднъж е стигнала до ръба на Апокалипсиса. Ако запази статуквото, нищо не му гарантира, че след няколко милиона години няма да се наложи да направи същото.

Танос, който е определян като най-могъщото същество, би трябвало да се счита за способен да направи избора кой да живее – и не става въпрос за богати, млади, или представители на определени раси, а за способните, които могат да допринесат за развитието на Вселената.

А докато Танос беше на мисия за спасяването на всички видове, да видим какво правеха „добрите”.

Свръхнаселението е реален проблем и от това как ще се справим с него зависи бъдещето на света. Отмъстителите нямат план за разрешаването му. Те изобщо не се сещат, че след като победят и последния злодей, ще открият, че човечество е загинало от собствената си слабост. (Разбира се, те няма как да го забележат, защото ще са направили същото.) Единствената цел на Отмъстителите е да попречат на „лошия” да постигне реални резултати. В крайна сметка те ще спасят Вселената от Танос. А после? Ще я гледат как рухва под тежестта на собствената си биомаса?

 

Точно както и при Ултрон, Марвел дадоха на злодея достойна кауза, а после я поквариха, за да я представят като погрешна. Инстинктивно, всеки зрител е принуден да вземе страна – но и двете опции водят до същия краен резултат. Но живите знаят, че има и трета алтернатива – тяхната.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.