Парите не владеят света

Нещо трябва да бъде изяснено. Парите не владеят света. Това, че някой живее в палат, харчи на ден колкото цели семейства за цяла година и може да подкупва правителства, не го прави повелителят на системата. Той е марионетка в същата постановка, в която беднякът краде от случайния минувач, напива се до несвяст и пребива децата си.

Беднякът не може да изпита любов. Той прекарва дните си мислейки единствено за нуждуте си и проклина земните блага само защото не е могъл да ги вземе за себе си.

Богатият не може да изпита любов. Той пилее парите си, инстинктивно опитвайки се да запълни празнотата си. Той се сдобива с всичко повърхностно, което му хрумне, но никога не му хрумва да поиска нещо истинско.

Беднякът не е свободен. Той служи на цялото общество, за да знае, че ще има какво да яде до края на месеца. Той е затворник в собственото си съзнание, където мисълта за това, което не може да си позволи, унищожава всеки шанс да създаде нещо сам.

Богатият не е свободен. Той служи на цялото общество, за да знае, че ще му е позволено да запази парите си. Той е затворник в собственото си съзнание, където въображението и амбицията се изчерпват със задоволяване на битовите му капризи.

Беднякът се съмнява в себе си. Той не смята, че има качества и дълбоко в себе си вярва, че съдбата му е справедлива. Той непрекъснато се сравнява с богатите и се чувства нищожен редом до тях.

Богатият се съмнява в себе си. Той изкопчва някакво самочувствие от ръчно ушития си костюм и табелката с името му в офиса, но също и се страхува от всяка своя слабост. Вътрешно, той знае, че не е силен човек, че няма да се справи в ситуация, която наистина има значение, че е зависим от общественото одобрение.

 

Свръхчовекът е беден. Той е бунтовник, живеещ само от песента на Революцията в сърцето си. Той е отшелник, който се отказва от дневната си дажба, за да се вгледа по-надълбоко в душата си. Той е скитник, прошепнал красива фраза в непрогледната нощ, която го топли до сутринта. Той е работник, превит под товара на плещите си, но с поглед неотменно вперен в небето.

Свръхчовекът е богат. Той е създател, който ще вложи всичко, което има, в бъдещето на човечеството. Той е прахосник, който би горил банкноти, за да даде свобода на огъня. Той е меценат, вложил жизнената си сила, за да остави изкуството да разтърси земята. Той е мечтател, който ще плати достатъчно, за да види как мечтата му рухва в последния момент.

Светът се владее от кукловодите… или от живите. И тяхната битка е това, което определя всичко останало.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.