Уилям от „Западен свят” – Падение изведено до крайност

След втори сезон в „Западен свят” остана само един стойностен герой ─ Уилям. Той стигна най-ниското дъно, но остана верен на себе си на всяка крачка от падението си. Той извървя най-низшия слой на спектъра от край до край, но това му позволи да израсне и да натрупа сила. Той бе единственият, който защити достойнството на човечеството в свят, който целеше да докаже безсмислието на вида ни.

Уилям е най-голямото нищожество на света. Той бе както безволево мекотело, така и позорен изверг и беше постигнал и двете в пълна степен. Той прекара цял живот в търсене на себе си, но всеки път, когато истината беше пред очите му, в него нямаше нищо истинско, което да я разпознае.

Младият Уилям беше мекушав безгръбначен слабак. Той нямаше Аз и никога с нищо нямаше да допринесе за света. Цял живот не бе стъпил и крачка встрани от правилата на обществото и най-голямото му постижение беше повишението в компанията. Същността му беше да бъде слуга без стойност, а целта му беше да стане още по-добър в това.

Старият Уилям е сурово чудовище, стигнало до най-голямата си низост. Когато едно нищожество се сблъска със себе си и с любовта, няма нищо чудно в това, че не е достатъчно силно да ги преодолее. Преходът от ленив червей до безмилостен звяр бе съвсем лесен за Уилям, защото този, който с лекота прекланя глава, е винаги същият, който би отсякъл главите на другите при първа възможност. Жестокостта на Уилям към Долорес бе ежедневно потъпкване и унижаване на всичко, което го бе събудило. Уилям държеше да покаже, че от двамата той е този, който не е човек и който е предал любовта. И въпреки промяната на повърхността, той все пак си бе останал напълно празен. Вторият път, в който срещна себе си и любовта в центъра на лабиринта, той дори не разбра какво се случи и ставащото изобщо не го докосна.

И въпреки всичко това, на фона на всичко случващо се в сериала, във втори сезон Уилям се превърна в незаменима утеха. Долорес бе казала, че ще стане свръхчовек и се превърна в долен боклук. Мейв бе казала, че ще стане свръхчовек и се превърна в скучно нищо. А Уилям бе казал, че ще бъде пълно нищожество и беше такъв с всяка своя постъпка. Той държеше постоянен курс надолу и упоритостта му и неотстъпчивостта му в даден момент превърнаха падението му в своеобразен вид величие.

Едва ли можем да се съмняваме, че отношението на сериала към човека не е много добро. Докато роботите „откриват себе си” и „правят революция”, човекът се гърчи в ужас и най-голямата му мечта е да прилича на тях. Най-показателен беше контрастът между Мейв, Хектор и Армистис, които бяха представени като красиви, необикновени и силни същества, и Сайзмор, Феликс, и Силвестър, които пъплеха до тях като недорасли червеи. Останалите представители на човечеството бяха Шарлът, Елси и Стъбс, които са един от друг по-противни и безсмислени. Форд отново се появява, за да ни каже, че човечествто е слабо и ненужно. А накрая дори заключихме, че човекът не е нищо повече от 10 000 реда код.

В тази среда само Уилям носеше с гордост названието „човек” и беше достатъчно силен да го понесе. Когато беше стигнал тоталното дъно, Логан също беше прозрял истината, но за него предаването беше върховния момент в живота му и той нямаше как да се бори. Уилям, от друга страна, бе намерил в парка истинска причина да живее, но той бе единственият човек, който се виждаше като превъзхождаш роботите във всеки един момент.

Човекът е съществото, което най-много може да се отрече от собствената си същност. Уилям стигна до крайност в това. Повечето хора в падението си се мятат от една крайност в друга, предават собствените си предателства и накрая от тях не остава нищо. При Уилям не беше така. Той никога не изневери на собствения си път надолу, докато правеше следващата стъпка към целта си, вадеше поредния куршум от тялото си и вземаше поредната си жертва. Той предаде Долорес, изгради най-голямата лъжа за себе си във външния свят, гледаше с безразличие как Делос се унижава все повече с всеки нов опит да се съживи, остави жена си да умре и не откри нищо в центъра на лабиринта. Но пътят за него не свършваше дотук. Разстрелването на дъщеря му в неговия случай беше кулминация на личността му, защото, ако си Уилям, не можеш да направиш нищо друго, без да отстъпиш от себе си. След това той помисли за самоубийство, но това не отговаряше на същността му и той никога не го направил. Накрая падна до там, че да се осъмни в това дали е човек, но в крайна сметка трябваше да се изправи срещу най-тежката истина: че е.

Уилям остана верен на себе си, защото той бе твърдо решен да се намери.  Той искаше да разреши на роботите да участват в равна битка само за да тества себе си докрай. Също така, той искаше да си докаже, че никоя система не може да го определи и че изборът е негов. Това е най-човешкото нещо на света. Задаването на тези въпроси е инстинкт за живот, съмнението е отрова, а отговорът е началото на революция.

Уилям може да е най-ужасното същество в света, но е същество, което допринася за Вселената и заслужава да живее. Много малко хора успяват да натрупат толкова опит в рамките на един живот. От наивен и глупав лигльо Уилям се превърна в човек с тежка душа, опознал мрака из основи. Той се пребори за себе си и дори да остана на най-ниското ниво, оттук нататък той винаги ще е свободен.

Разбира се, създателите на сериала няма да позвлят на Уилям да остане съвършен. Тяхната мисия ще бъде да го унищожат точно както отнеха светлината от очите на Долорес и отмъкнаха свободата от ръцете на Мейв. В последната сцена вече започнаха да правят това. Уилям никога не би се съгласил да бъде хост, защото е в пълно противоречие с това кой е той и най-вече защото му е под нивото. Другият вариант е да е бил превърнат в хост без негово съгласие. Да, той заслужава най-ужасните наказания на света, но остава въпросът кой ще има правото да го съди.

Уилям стигна до най-дълбокото дъно и собственоръчно унищожи всичко красиво в живота си, но извървя пътя си с достойнство и беше себе си докрай. Уилям е човек и е съвършен като такъв.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.