Пари в брой – Необходимо условие за свобода

Плащането с карта е толкова бързо, лесно и приятно. Вече има безконтактни карти и дори не трябва да въвеждаме пин за дребни суми. Парите в брой са отживелица и не са ни необходими. В бъдеще те напълно ще изчезнат.

Тази картина е рисувана пред нас от институции и медии. Само че, както обикновено, те пропускат една подробност. Премахването на парите в брой ще намали крайно човешката свобода.

Елиминацията на книжните банкноти е стъпка към налагане на диктатура. В свят, в който всяко плащане зависи от банките, този, който контролира тях става всемогъщ. Днес можеш да получаваш пари, утре не можеш. Днес имаш достъп до спестяванията си, утре – не. Това вече няма да зависи от теб.

Другият силен коз на Системата е, че липсата на пари в брой ще допринесе за намаляване на престъпността. Това, разбира се, не е вярно, защото престъпниците винаги могат да търгуват с други методи за заплащане. Всяка „предпазна мярка” наложена срещу „лошите” е само оправдание за следенето на всеки мислещ човек по света.

Но честно казано, тези контрааргументи нямат никакво значение. Тук, както винаги, въпросът е принципен. Никой човек с достойнство не би се съгласил да живее в свят, в който плащанията му за дънки и кока-кола, се съхраняват в бази данни. Никой, който уважава човечеството, не би забранил на мафиотите да купуват и продават наркотици и оръжия.

Броят на плащанията с карти се увеличава заради мързела и невежеството на хората и Системата използва това, за да се престори, че не тя забранява парите в брой, а просто никой не ги ползва. Целта е в дългосрочен план да се наложи пълен контрол. Ако цените свободата си, плащайте в брой.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.