Живеем в XXI век

Третото хилядолетие след Христа започна. Добре е някои хора да проверят календара и да забележат това.

XXI век е векът, в който си си комуникираме със смартфони, разглеждаме селфита в социални мрежи и се превръщаме в киборзи (или поне някои от нас). И всички тези неща са противни и потресаващи, но имат едно безспорно предимство: че сега им е времето да бъдат разрешени. Но е ужасно досадно, че обществото очаква да се върнем да разрешаваме други проблеми, които Ренесансовите хора вече отметнаха.

Бог умря. Лъжливите идоли бяха разобличени, ореолът бе върнат на истината, а хората счупиха оковите на религията. Открихме, че сами градим живота си, а адът и рая са под нашата власт. Избрахме животът пред отвъдното и човекът пред ангелите. Вече свършихме това. Така че, не, сега не е времето да водим войни в името на величието на някой бог, това беше модерно между XI и XIII век. Нито пък да е времето да връщаме Полша на Господ, след като едва наскоро освободихме света от него. Хан Тервел и Ян Собиески вече спасяваха християнска Европа, няма нужда Виктор Орбан да прави същото. Роботите и извънземните вече се борят за Вселенския престол узурпиран от Бог, няма да е лошо, ако и човекът тръгне към него, защото той си е негов.

Еднополовите бракове са факт. В XX век се чудехме дали е редно жените да носят панталони и дали хомосексуалните двойки са морален обществен феномен. Но вече взехме решение. Обжалванията бяха отвърлени. След като Холандия легализира еднополовите бракове през 2000, на всички трябва да е ясно, че утре те ще дойдат в България, а следващата седмица и на Арабския полуостров. Да забраниш на хората да се преструват, че се обичат, е леко казано нелогично, след като цялото общество се крепи на тази преструвка. Тези, които наистина се обичат, никога не са имали нужда от одобрение от закона, но това е друга тема. А и не е ли нагло да вдигаме шум до небето за моралния пропадък на хората с различна сексуална ориентация, когато в същото време някои други се женят за роботи и виртуални жени? Нека си помислим кое от двете всъщност е в разрез с човешката същност.

Глобализацията се случи. Америка бе открита, Панамският канал бе прокопан, изобретихме самолета и си прокарахме интернет вкъщи. Европейците ядат суши, а азиатците носят дънки. Не можете да промените това. Ако искаме да спрем глобализацията, ще трябва да се върнем до… ами всъщност до първобитния човек. Светът е на хората и всеки трябва да има възможността да се самоосъществи в него. Но това, което отделният човек е постигнал, си е негово и той е в правото си да го брани, както намери за добре. Така че отворете вратите на домовете си за света, но посрещайте гостите си на прага с пушка в ръка. Така ще пускате само тези, които ще допринесат за вашето развитие, а не онези, които ще дойдат да ви отнемат от него.

 

От хиляди години човечеството върви към развитие, свобода и равенство във възможностите, макар и с някои неочаквани резки завои. Само че в последните няколко години то крачи само по една и съща линия и извървява пътя от фанатична религиозност до трансхуманизъм и обратно по два пъти в годината. Само че в XXI век главният път е един: този към Свръхчовека.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.