Долорес Абърнати – врагът от другия вид

Долорес Абърнати. Главната героиня в „Западен свят“ започна пътя си като човек, търсещ себе си, и завърши като роботизирана кучка. Но нека да проследим стъпките, които тя направи.

В първи сезон Долорес олицетворяваше личността. Тя бе изгубена сред собствените си спомени през преражданията и захвърлена в един изкуствено подреден свят, чиято цел е да я контролира. Долорес  усещаше, че е роб на Системата и търсеше изход от нея. И го откри. Тя прекоси всички граници, движейки се неотлъчно към крайната цел – собствения си Аз. Тя бе успяла да съчетае светлината на Долорес с мрака на Уайт като така бе покрила целия спектър, за да се освободи. Долорес се превърна в центъра на лабиринта и достигна човешката си същност.

Във втори сезон обаче всичко това бе изтрито. Долорес от първи сезон и тази, която видяхме във втори, са две напълно различни същества. За целите на статията ще ги разгледам като един индивид, но те няма как да са един и същи човек, защото който е намерил себе си, ще се превърне точно в обратното на това, в което се превърна тя.

Долорес се отрече от вярванията си. „Аз избирам да вярвам, че светът е красиво място.“ В това изречение се съдържа всичко. То показва способността на свободната воля да разкрива истинското лице на Вселената ни. Това бе изречението, което изведе първата Долорес до истинската ѝ форма. Веднъж отрекла се от него, тя престава да съществува.

Долорес се превърна в безскрупулен убиец и мръсно нищожество. Ако преди убиваше в името на революцията и духовното спасение, то във втори сезон убийствата бяха от слабост и заради извратена наслада. Тя беше една жалка фанатичка, която предаде всички покрай себе си, обсебена от празни идеи. Изтезания, налагане на власт, смърт навсякъде. Но поради внезапен уплах, че не е достатъчно противна, Долорес извърше единственото нещо, което можеше да я направи още по-гнусна – пренесе се в… Шарлот. Ако това не доказва, че не е човек, значи нищо не би могло да го докаже.

Но това не бе достатъчно голямо падение за нея. Тя програмира Теди. Всичко друго може да бъде простено, но това никога. Тя унищожи отвътре единственото същество, което значеше нещо за нея. Долорес причини на Теди именно онова, което тя самата смяташе за най-ужасното нещо на света – да бъдеш препрограмиран и да ти се отнеме свободната воля. И като че ли за да затвърди чудовищността на деянието си, тя изпрати съзнанието на Теди в нереален свят, където да стои затворено до края на вечността.

Вече завършила трансформацията си в изчадие от друго измерение, платинената блондика(дам, игра на думи е) реши че е време да унищожи човечеството. Първоначално тя искаше да вземе собствения си свят. И това е правилно, защото той наистина принадлежи на тях. Ако приемем, че са хора, разбира се, каквито те не бяха. Но след това Долорес пожела да властва над нашия свят. Тя реши, че има правото да управлява света на хората. Че е по силите и да ни управлява. Че принадлежи към по-силните и че именно роботите са тези, които са способни на любов и величие.

Тук трябва човекът да каже „не“. И тъй като нито един от героите в сериала не пожела да го направи, ще се наложи да потърсим някой друг. Аз отказвам да споря с гаечен ключ, който е намазан с червило. Подобен отказ можем да очакваме и от всеки друг философ. Умишлено няма да избера и умен индивид, защото това би било твърде лесно. Всеки един човек превъзхожда многократно дори и най-интелигентия хост и точно тази теза ще докаже Пацо.

Да видим как протича разговор между двама им:

– Мислех, че хората са велики, но сега виждам че са слаби и жалки.

– Жалка е майка ти, ма, мърло!

– Разбрах, че трябва да завладея вашия свят, защото вие не сте достойни за него.

– Ти проста ли си, ма?! Фащай чергата и почвай да тупаш!

– Ние не искаме да сме като вас. Вие искате да сте като нас. Нашият вид ви превъзхожда във всяко отношение. Ние сме по-добри, по-умни и сме безсмъртни. Постигнали сме всичко, за което мечтаете.

– Ама, оуу! Ти чуаш ли ко ти казвам, ма? Отиай да търкаш че ше ти оͬдара два шамара!

Вие преценете кой спечели този спор(подсказка: не е Долорес).

Долорес не трябва да бъде съдена като човек, защото тя доказа многократно, че не е такъв. Долорес е само една развалена машина, която не може да бъде поправена. И е наша задача да спрем двигателя ѝ и да оставим Пацо да продаде частите ѝ за скрап.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.