Седмичен обзор на новините 23/07/2018 – 29/07/2018

България

Конституционния съд отхвърли Истанбулската конвенция

Коментар: Отказът на съда ни припомня две притеснителни неща. Че все още съществуват конституции и съдилища и че тези съдилища смятат, че имат правото да отхвърлят или да приемат каквото и да било. За пореден път се оказваме изправени пред вечния казус – Какво да правим, когато в конституцията пише глупост? Вариантите са два – да променим конституцията или да вършим глупости. Както винаги, обществото предпочете второто.

 

Рязко деградира проектът с изрисуването на къщите в Старо Железаре

Източник: Nova.bg

Коментар: Докато в предишната година изобразяваха българските баби в диалог с известни личности и придаваха живот на селото, то през 2018 г. художниците прецениха, че е крайно време да преминат към унижаване на изкуството. За щастие хора като Уорхол и Пикасо няма как да бъдат опорочени, тъй като поначало не притежават талант и дълбоки чувства, но да добавиш крокодил в картината на Моне е чудовищно. Още по-далеч стига наглостта с творчеството на Ван Гог, което просто е оставено на заден план, като фон за странен дебел мъж. Така нареченото „модерно изкуство” всъщност е престъпление срещу святото, което не създава, а само руши. И е крайно време да го осъзнаем.

 

Международни

Жан-Клод Юнкер се срещна с Доналд Тръмп в Белия Дом

Коментар: По време на срещата си, двамата лидери успяха да поуталожат напрежението между Европейският съюз и Съединените щати. По-нататъшните действия на господин Тръмп, разбира се, остават непредсказуеми, но господин Юнкер отново показа, че може да промени нещата за добро, защото дори противниците му уважават качествата му и вярванията му.

 

Куба отхвърли комунизма в новата си конституция

Източник: Dnes.dir.bg

Коментар: Това е доста скандална новина, като се има предвид, че целият останал свят прие комунизма в последните една-две години. Все пак, допълнителното проучване показва, че Куба ще строи социализъм, което в крайна сметка предполага, че промяната не е нищо повече от лексикална. И без това официалното значение на думата социализъм вече е комунизъм плюс частна собственост плюс гей бракове.

 

Фейсбук обяви разочароващи резултати за второто тримесечие

Коментар: По-бавният ръст на потребителите е съвсем разбираем, след като дори броят на жителите на Земята не е безкраен. От друга страна, фактът, че две трети от хората ползват Фейсбук трябва да е достатъчно притеснителен. Инвеститорите обаче няма от какво да се тревожат, тъй като, както върви, съвсем скоро Фейсбук ще стане задължителен и отново ще има ръст на приходите.

 

Култура

Излиза постомодернистки римейк  „Сам вкъщи”

Източник: Independent.co.uk

Коментар: Съвременната тенденция към унищожаване на хубави произведения от миналото се засилва. Тя вече достигна и „Сам вкъщи”. Симпатичния филм с Макколи Кълкин, който помним от детските си години, ще се превърне в евтин спектакъл за правене на пари. Римейкът е озаглавен “Напушен вкъщи”, а в центъра на сюжета вече не е находчиво дете, а дрогиран параноик. И защо не? Важното е да се развиваме и да предложим на децата си все повече възможности да модернизират детството си.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.