Седмичен обзор на новините 30/07/2018 – 5/08/2018

България

Властите разследват случая на момчето наръгало свой ученик

Коментар: Атаката на момче с нож над негов връстник е ужасен инцидент, но не може да се каже, че е нещо непредвидимо. В днешно време на понятия като чест и достойнство не се обръща внимание и човек няма никаква обществено приета възможност да ги защити.Когато обидата и унижението се натрупват, ситуацията рано или късно избива в насилие. Ако искате децата да изпитват уважение и съпричастност едни към други, дайте им пример.

 

Хората с увреждания настояват за политики, които да подобрят начина им на живот

Коментар: Хората с увреждания трябва да могат да живеят достойно и да се развиват. Това е очевидно. Само че всеки, който оставя съдбата си в ръцете на държавата, е обречен да живее негоден живот, независимо дали е болен или здрав, млад или стар. Хората с увреждания имат предимството, че Системата не ги е погълнала напълно. Но вместо да се възползват от това, да видят, че тя не струва и да открият начин да решат проблемите си сами, те молят Системата да ги вземе под крилото си и да се погрижи за тях.

 

Промени в изпитите след  седми клас

Източник: btvnovinite.bg

Коментар: МОН отново доказа способността си да прави безсмислени реформи. Изпитите след седми клас вече ще включват и материала от пети и шести. Каква революционна идея! Интересно ми е как точно се очаква да разбираш материала по математика от седми клас, ако нямаш основата от предишните класове. Това важи с още по-голяма сила за българския език, където всяка година просто се затвърждават правописа и граматиката. Единствената истинска разлика е няколко произведения повече по литература. Още по-нелепа е реакцията на родителите. Те отново са възмутени от мисълта, че ще се изисква от четиринайсетгодишни деца да могат да смятат, четат и пишат, и да са в състояние да асимилират свързан текст. Друг източник на техните негативни реакции е фактът, че датите за национално вътрешно оценяване са насрочени за средата на юни, което според родителите е проблем, защото тогава е… топло. Да, от МОН трябва да престанат да ни хвърлят прах в очите и да се съсредоточат върху истинските проблеми в образованието, но е добре и ние да спрем да кърмим децата си преди да са се дипломирали.

 

Международни

Все по-голяма е вероятността за втори Брекзит референдум

Коментар: Организирането на втори референдум по принцип е правилно, защото изборът за Брекзит беше направен от старите, от необразованите, от изолираните, от тези, които се оставиха да бъдат манипулирани, които не знаят истинската стойност на Европейския съюз и които нямаха никаква идея за последиците от вота си. Отмяната на Брекзит е на-добрата опция за Великобритания, за Европейския съюз и за света. От друга страна, подобно решение би било толкова жалко и унизително за Великобритания, че никой няма да погледне на нея сериозно отново. Но всяка върховна глупост все пак си има цена.

 

Стив Банън иска да унищожи Европейския съюз чрез обединението на крайно десни движения

Коментар: Ако някой случайно постигне нещо задоволително, остатъкът от света веднага ще го вземе на мушка и ще поиска да го унищожи. Стив Банън вече неведнъж е показвал, че е враг на света с Парижкото споразумение, ядрената сделка с Иран и Брекзит. Но сега вече той говори по-директно и има конкретна цел за унищожение – Европейския съюз. Тъжното е, че ще има милиони европейци, които ще последват господин Банън – тези, които се страхуват от свободата и искат да я държат в клетка, за да стоят самите те на сигурно. Може би господин Банън трябва да погледне кои са съюзниците и последователите му и да се притесни. А може би обикновените популисти трябва да погледнат кои са лидерите им и да направят същото.

 

Каракас остана без ток за няколко часа

Източник: ABC News

Коментар: Този инцидент е поредното доказателство за дълбоката криза на Венецуела. Но въпреки непоносимата ситуация на страната, Николас Мадуро и приближените му все още успяват да запазят властта. Къде са про-демократичните държави и международни институции в случая и защо не заемат твърда позиция? Отговорът е ясен, те просто никога не заемат твърда позиция за нищо. Хората на Венецуела са тези, които сами трябва да се освободят от диктатурата на господин Мадуро и да изберат в каква държава искат да живеят.

 

Бунтовническа групировка направи неуспешен опит за убийство срещу Николас Мадуро

Източник: Вести

Коментар: Flannel Soldiers са едни от малкото във Венецуела, които поддържат открита борба срещу диктатурата на Николас Мадуро. Съпротивата на групата все още продължава, въпреки че през Януари няколко от членовете им, включително Оскар Перес, бяха застреляни от властите. Правителството, разбира се, определя групата като терористична, но тази дума стана твърде удобна за всеки диктатор, който среща свободни личности.

 

На 1 Август хората изчерпаха ресурсите на Земята за тази година

Източник: 24 часа

Коментар: В последните няколко десетилетия, човечеството консумира повече, отколкото Земята е способна да създаде. Когато цяла планета не може да поддържа вида ни, трябва да се сетим, че е време за промени. Алчността разбира се е сред основните проблеми, но това поне е общопризнато. Това, което на никого не е удобно да признае е, че Земята щеше да живее спокойно, ако хората се бяха спрели да раждат преди да станат 7 милиарда.

 

Гугъл ще пусне цензурирана версия в Китай

Източник: BBC

Коментар: Само с едно решение, Гугъл успя да се изплюе върху всички ценности на самата компания и на цялото съвременно западно общество. В китайската версия на търсачката ще бъде филтрирана информация за понятия като човешки права и религия. Ето как лидерът на капиталистическия строй се хвърли в краката на една комунистическа диктатура и прие да играе по нейните правила. Гугъл ще ограничава и определени сайтове, отнемайки свободата на информираност и знание на една седма от земното население. И как би могъл да се казва този проект, ако не Dragonfly.

 

Култура

Алф също ще има нова версия

Източник: Труд

Коментар: Един по един всички филми и сериали от миналото излизат в нови версии, за да бъдат развалени. Напоследък, това започна да става все по бързо. „Алф” е поредният сериал, за който хората са решили, че не може да остане неопетнен, и той ще получи свой римейк. Но дори ако не вярвате, че има задкулисен план за унищожението на всичко смислено от миналото, никой ли не се притеснява, че очевидно цялата филмова индустрия е неспособна да измисли нещо ново.

 

Човечеството се изправя пред новата глобална заплаха “Kiki Challenge”

Източник: dariknews.bg

Коментар: Предупрежденията за заплахата от наближаващия апокалипсис моментално плъзнаха из медиите. В състояние ли е човекът да танцува до бавно движеща се кола, без това да доведе да собствената му смърт и до световна разруха? Обществото прецени, че не е. В няколко държави действието вече е забранено и се наказва с глоби. Слава Богу, че съществуват институции, които да ни казват как да живеем и да ни пазят от големи птици и твърде високи бордюри. Същевременно медиите засилват внушението за опасност, което може да заблуди някои зрители, че “Kiki Challenge” е почти толкова рисково, колкото летните жеги или наличието на облаци в небето. Но аз не бих се притеснявал. Обществото е достатъчно силно да понесе това. Все пак то оцеля дори след преминаването към лятното часово време.

 

Papi Hans продължава с униженията на човешките ценности

Коментар: Вече сме свикнали с тенденцията съвременните изпълнители да посвещават творчеството си на унижаване на изкуството. Но макар модерните песни да са ужасни, те обиждат човечеството най-вече чрез самото си съществуване. При Papi Hans обаче обидата е целенасочена. Първата му песен можеше да е симпатична, ако не бе краткото лирическо отклонение, посветено на потъпкването на духовните търсения на личността. Второто му произведение не би могло да е приятно при никакви обстоятелства, но поне нямаше да е чудовищно противно, ако си бяхме спестили първото изречение. Нещо, наречено “SUPERPALAV” се самоопредели като песен за любовта. И независимо дали е шега или провокация, си остава жалкарщина в най-гнусната ѝ форма.

 

Спорт

Лудогорец отпадна от Шампионска Лига

Коментар: За съжаление, след загубата на Лудогорец от Видеотон България няма да има свой представител в групата на Шампионска лига. Все пак Лудогорец и ЦСКА ще имат шанс да продължат напред в Лига Европа.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.