Европейският съюз – моментът да избере посока напред

Днес Европейският съюз е в криза. Отвън е заплашван от миграция, враждебните политики на Доналд Тръмп и конкуренция на по-бързо развиващите се Китай и Япония. Вътре в него се надигат популистки движения, Великобритания реши да напусне, а дори и сред еврофилите се усеща посърналост и липса на увереност.

Европейският съюз често е виждан като утопия, която е обречена да се срути рано или късно. Но истината е, че всичко, което той е постигнал дотук, трябва да е едва началото. Светът на бъдещето е свят без граници където противоположностите се сблъскват, за да открият нови възможности, а хората са свободни да бъдат такива каквито са и каквито искат да бъдат.

Ценностите на Европейския съюз в основата си са правилни: развитие, отвореност към различното, интеграция, взаимовръзки между нациите, култура, природа и европейството само по себе си. Но това, че той понякога е твърде колеблив в защитата им и отстъпва на моментните капризи на „силните на деня”, води до тяхното изкривяване и в крайна сметка потъпкване. Равенството се превръща в посредственост, добруването – в паразитизъм, а мирът – в страх.

Европейският съюз не иска никой да го вижда като враг, но пропуска да забележи, че всъщност други в света са врагове на неговите идеали. И вместо да подкрепя опонентите си в доказването на тезата им, той трябва да се изправи и да отстоява позициите си. Либералността към вижданията на противниците ни, не значи остъпване от нашите без борба. На популизма, ксенофобията и страха не трябва да им бъде позволено да печелят, защото те обричат целия континент на загуба и връщане назад.

Време е Европейският съюз да каже „Аз”. Да, очевидно е, че във вярванията му ще бъде в малцинство именно защото са правилни. Но той не може да си позволи да пусне света към пропастта само защото другите са натежали твърде много. Европейксият съюз е длъжен да защити идеалите си и да премине в офанзива. След като другите не могат да се справят по-добре от него, той има дълг да поеме лидерството и да отклони света от катастрофата.

Европейският съюз не е слабият играч на геополитическата карта. Другите може да имат по-добри икономики, по голям прираст на населението или по-лесно бъдеще, но това не означава нищо. Европейският съюз има ценности, които заслужават да растат в света. Има разнообразие, което стига да изпълни хиляди животи. Има единство, което може да бъде постигнато само след хиляди години на сблъсък и съдействие. Има възможности, които просто трябва да бъдат изследвани.

Европа е единна в сърцевината си. Границите, различията, страхът никога не могат да бъдат реална пречка за реалността на нашата обединеност. Ние говорим различни езици,имаме различни истини и боготворим различни идеали, но ни свързват земята, мечтите и любовта ни към красотата. Ние сме растяли, борили сме се и сме създавали заедно. Страдали сме и сме се въздигали. Отваряли сме врати към бъдещето и сме чертали невидимата карта на света. Навеждали сме глави в най-тъмния час на миналото и сме приветствали слънцето от върха на човешката същност. Написали сме хиляди страници горда и трогателна история, която ще остане завинаги в скрижалите на Вселената.

Европейският съюз е най-доброто политическо постижение на съвременния свят. Утре той трябва да е по-силен, по-находчив и по-издържлив, защото тези, които ги е страх да мечтаят, ще го нападнат с всичките си оръжия. Ето защо той трябва да продължава напред и да не спира в името на бъдещето на Европа.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.