Седмичен обзор на новините 06/08/2018 – 12/08/2018

България

Джендърът и традиционното семейство вървят ръка за ръка

Източник: vesti.bg

Коментар: Добре че беше Евгени Дайнов, за да видим, че поне един човек в държавата е схванал значението на понятието „джендър”. За съжаление Конституционния съд не притежава неговата прозорливост и не успя да разбере, че традиционното семейство няма как да съществува без джендъра. Именно то дефинира ясни социални роли за мъжкия и женския пол. И да, преди хилядолетия тези роли са били базирани на биологични специфики, но това отдавна вече не е така. А да разбираме новия термин не е никак сложно. Просто трябва да помним, че когато Пацо каже „жената тряа да праи салата и да носи ракията”, той говори за джендър, а не за пол.

 

Кучетата ще се разхождат в парковете с памперси

Източник: dnes.bg

Коментар: Неочаквано всички световни проблеми бяха решени от една-единствена идея на управител на общинско предприятие в Пловдив – кучетата да ходят с памперси на обществени места. И защо не? Само защото е малоумно и грешно? Важното е, че човечеството няма да се изправя пред непреодолимото предизвикателство известно с наименованието „кучешко лайно”. В този ред на мисли непременно трябва да разпънем огромни найлони над всички паркове, за да блокираме изпражненията на птиците. Под найлоните пък ще пръскаме облаци отрова, за да избегнем евентуалните рискове от това някоя муха да се изака в кварталната градинка, а гражданите ще ходят в парка с противогази.

 

Международни

САЩ заплашва Русия със санкции

Източник: Труд

Коментар: Очевидно САЩ са помислили, че Русия е тригодишно дете в детската градина и от нея се очаква да каже: „Обещавам повече да не правя така”. В решението на САЩ има една много интересна уловка: Русия ще избегне санкциите само ако признае за отравянето на Скрипал. Случаят е същия като при наказанието на руската анти-допинговата агенция: ще ви възстановим статуса само ако признаете за държавната система за допинг. С други думи, ако признаеш, че си виновен, ти прощаваме; ако държиш, че си невинен, те наказваме. Аз ли се бъркам или трябваше да бъде обратното?? Русия може да има много недостатъци, но за разлика от западното общество пък, има гордост. Независимо дали е направила нещото или не, тя никога не може да го признае, защото това ще значи да позволи на Западния свят да я съди. А това, слава богу, поне на нея ѝ е под нивото.

 

Испания разсъждава върху бежанската криза

Източник: ABC España

Коментар: След седмици мислене, министър-председателят на Испания Педро Санчес заключи, че страната му няма как да побере цяла Африка и реши да преустанови политиката си на „отворени ръце”. По-оригинален в идеите си бе министърът на външните работи Хосеп Борел, който предложи създаването на евро-африкански Еразъм. За всеки нелегален мигрант върнат в родната му страна, Европа ще приема един легален, ще го обучава за три години, а после ще връща и него. Това просто няма как да не проработи. А ако след три години няма Европа, е, какво можем да направим по въпроса…

 

Забраняват Мечо Пух в Китай

Източник: dariknews.bg

Коментар: Да, не сте се объркали. Невъзможното вече е факт. Цензурират Мечо Пух поради приликата му с китайския президент Си Цзинпин. Това е… абсурдно. То е твърде жалко, за да бъде жалко и прекалено нелепо, за да се възмутиш от нелепостта му. Такава ситуация няма как да съществува. Болно е, грешно е и недвусмислено доказва сериозни психични отклонения у поне няколко милиарда души. Единствения възможен отговор на подобно действие е гражданите на Китай да се съберат на площадите и официално да разпуснат държавата, обявявайки историческия ѝ край. Фактът, че това все още не се е случило, буди силно притеснение. И понеже никой друг не го каза, трябва да отбележим, че Си Цзинпин не прилича на Мечо Пух. Даже никак.

 

Корумпираните политици и бизнесмени в Аржентина решиха да съдействат на съда

Коментар: Миналата седмица в Аржентина избухна огромен корупционен скандал, след като бяха намерени тетрадки със записки за плащане на подкупи, въвличащи десетки представители на бившето правителство и бизнесмени. Броени часове по-късно някои от тях вече сключваха сделки с властта за предаване на информация в замяна на намалена присъда. Тук въпросът е: Защо? Първо, ако ще правиш жалко престъпление, поне имай достойнството да застанеш зад него после и да откажеш да играеш по правилата на „благоприличното общество”. Второ, предателството към съучастниците е много по-долна постъпка от самата кражба. Трето, това са просто драсканици написани на лист хартия. Съдът не можеше нищо да им каже за това без други доказателства, ако те не бяха започнали сами да си признават.

 

„Тесла” може да стане частна компания

Източник: CNBC

Коментар: Свалянето на „Тесла” от борсата определено е най-доброто решение пред Илън Мъск в момента. Така той няма да трябва да се отчита на целия свят за действията си и ще може да се фокусира върху истинските си задачи. Да, господин Мъск наистина не е спазвал всичките си обещания навреме, но след като той е единственият в своя сектор, който е готов да води света към прогрес, трябва да е повече от ясно, че никой няма право да го съди или да му държи сметка.

 

Ситуацията на Джулиан Асанж става все по-несигурна

Източник: CNN

Коментар: Целият свят притиска Еквадор за това, че страната е подкрепила една личност. В това няма нищо учудващо. Еквадор надмина всички очаквания, като се превърна в държава, която да осигури защита на борец за истина от съдебната система. Сега и те са напът да се отдръпнат. Така че, все още ли има хора, които вярват, че в света се подкрепя прозрачността, истината и свободата на словото? Едва ли.

 

Дядовци бягат от старчески дом за да отидат на рок концерт

Източник: Труд

Коментар: Йееей, най-после някой е бил страхотен. Браво на дядовците! Симпатично бягство с чудесна кауза, което триумфира над възрастта и ограниченията. А полицията даже не е решила да ги арестува. Хубаво е да знаем, че понякога дори и те постъпват правилно.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.