Възхищението – един от стълбовете на любовта

Любовта може да включва в себе си много чувства – доверие, уважение, разбиране, нежност, привързаност и т.н. Възхищението е навярно най-неизбежното сред тях, защото любовта е именно да видиш непознат космически взрив в личността на отсрещния.

Възхищението е откриване на ценност, ода за красотата и поглед към по-високи върхове. То отваря нови хоризонти в душите ни и ни дава по-пълно разбиране за Вселената. Чрез него имаме възможността да останем неподвижни в битието за момент и да се насладим на неизчерпаемата му мощ. В същото време то е вдъхновение да продължим да търсим нови лица на съвършенството, както в околния свят, така и в самите себе си.

Възхищението е утвърждение, че отсрещният е по-добър от теб в нещо. Ако тази предпоставка липсва, любовта няма как да съществува просто защото никой не би се влюбил в човек, когото напълно превъзхожда. Така имаш нещо, което държиш да запазиш във Вселената на всяка цена. А също и си горд, че можеш да оцениш това величие и да му бъдеш равен.

Истинската любов е да прекарате години заедно и ти все още можеш да погледнеш другия и да почувстваш нова вълна на възхищение. Така едновременно потвърждаваш това, което си знаел през цялото време, но и откриваш новото му превъплъщение точно в този момент. А истински достойният човек заслужава тази оценка, защото той застава зад собствената си същност във всеки ден от живота си.

Колкото по-велик е един човек, толкова по-значимо е неговото възхищение. Малките души се впечатляват от всичко или не забелязват нищо. Но великият човек е този, който е преживял много, изпитал много и изстрадал много. Неговата душа може да бъде докосната само от най-чистите ручеи и най-мрачните бури. Ето защо възхитата на стойностния човек е едно от най-големите признания, които личността може да получи.

Чрез възхищението човек възхвалява другия, самия себе и цялата Вселена. То е върховно утвърждение на света и съществуването и основна мотивация за растеж и живот.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.