Седмичен обзор на новините 13/08/2018 – 19/08/2018

България

Хоро в Рилските езера възмути обществото

Източник: www.vesti.bg

Коментар: Танцьорите с български носии, целящи да поставят рекорд на Гинес за най-дълго хоро, са навлезли във водите на Седемте рилски езера по време на събитието. Кадрите предизвикаха множество ответни реакции, които, както винаги, са безумни. Родители веднага писнаха, че горките им дечица са били принудени да влязат в студена вода. Да, може би ако хвърлят шестмесечното ти бебе във водопад, има известна логика да възразиш, но в конкретната ситуация поведението им е несериозно и откровено безхарактерно. Същевременно директорът на Национален парк “Рила” отбеляза, че да се влиза в Седемте рилски езера е неправилно, не защото нарушава свещеността на природата и е в противоречие с моралните ценности, а защото екоминистерството забранява това. Е, как да спориш с толкова възвишен довод. Всъщност единственият, който зае достойна позиция, е организаторът на събитието Пламен Мирянов, който застана зад действията си и заяви, че не съжалява.

 

Въвеждат нови лични карти в България

Източник: БНТ

Коментар: Новите лични карти ще съдържат биометрична информация и ще са по-надеждни. Как да не се възхитим на подобен прогрес. Всеки ще може да избира колко информация да има в тях, но това, което пропускат да ни споменат, е, че за тези, които изберат да имат по-малко информация, ще възникнат практически наказания в реалния живот. А и аз все още не виждам опцията да нямаш лична карта. Е, всичко просто върви по план… мина поредния ден към 1984 година.

 

Международни

Владимир Путин и Ангела Меркел се срещнаха в Германия

Източник: La Razón

Коментар: Най-обсъжданата новина на тази седмица беше това, че Владимир Путин ходи по сватби. Това така необичайно социално поведение предизвика истински фурор в медиите и те го дъвчеха дни наред. След като съдбовния ден мина, господин Путин се срещна и с Ангела Меркел, за да обсъдят отношенията между Европейския Съюз и Русия. Тази среща като цяло е позитивна, тъй като двете страни нямат избор освен да бъдат съюзници както срещу Тръмп, така и срещу доста други държави в света. Подобно споразумение би било полезно за всички, ако Европейският съюз вземе Русия за пример по отношение на отказа ѝ да бъде тъпкана от когото и да било, а Русия се вдъхнови от Европейския съюз за малко либералност и толерантност.

 

Найджъл Фараж се завръща

Източник: SkyNews

Коментар: Успокоително е да знаеш, че има кой да опонира на Тереза Мей. Ситуацията обаче става обезпокоителна, когато видиш какво точно искат политическите ѝ противници. Найджъл Фараж е решен да се завърне и изглежда основната му цел е да направи така, че госпожа Мей да изглежда добре на фона на някого. Това е сериозно предизвикателство и на господин Фараж никак нямаше да му е лесно, ако поне един-единствен път беше казал вярно изречение. Но това просто не се е случвало. Твърдението му, че всички 17,4 милиона британци гласували за Брекзит не са идиоти и знаят какво искат е поредното доказателство за това.

 

Норвегия ще снабдява наркоманите с безплатен хероин, за да се бори със зависимостта

Източник: www.vesti.bg

Коментар: Макар първоначално да звучи стряскащо, методът вече е използван в други държави и резултатите са налице. А и ако се замислим, най-логичното нещо е,че когато хората бъдат оставени на свобода и престане да им се казва какво да правят, те ще решат проблемите си и ще тръгнат нагоре. И тук обаче наблюдаваме често срещан проблем – опитваме се да се преборим с крайния резултат, а не с причините да се стигне до него. Защото ако причините за това хората да стават наркозависими продължат да съществуват, това дали те фактически ще бъдат такива или не, няма никакво значение.

 

Натискът на обществото върху Илън Мъск нараства

Източник: CNN

Коментар: Илън Мъск все повече влиза в ролята на герой на Айн Ранд, с тази разлика, че той все още не е напълно мъртъв отвътре, което значи, че е и по-уязвим към атаките на обществото. Хората очевидно не осъзнават какви усилия и постоянство са нужни, за да се постигне това, с което се е заел господин Мъск, и затова просто стоят отстрани и сипят отрова. Най-голямото му прегрешение изглежда е, че е взел сам решение за собствената си компания, без първо да се допита до останалите седем милиарда хора на земята. Единствената грешка на господин Мъск всъщност е, че е помислил, че обществото ще му позволи да работи за бъдещето на света свободно.

 

Гугъл ни следи… Шокираща информация?

Източник: Associated Press

Коментар: Разследване показа, че Гугъл следи потребителите си дори когато настройките им за пазене на информация са изключени. И от нас се очаква отново да сме изненадани. Най-симпатичното в новината е реакцията на студентката от Бъркли. Тя не се притеснява от това, че я следят, а че не е ясно описано как точно я следят. Това е истинският проблем, да. Впоследствие, Гугъл е направил разяснения в политиките си, но това не променя нищо. Всеки трябва да е наясно, че докато ползва смарт устройства и интернет, ще бъде следен със и без негово знание и позволение.

 

Може ли осъден престъпник да стане президент на Бразилия?

Източник: Infobae

Коментар: Президентските избори в Бразилия ни поставят пред един много интересен казус: закон срещу волята на хората. Луис Инасиу Лула да Силва е очевидният фаворит за вота през октомври, но не може да бъде кандидат… защото е в затвора. Според демокрацията, не трябваше ли хората сами да избират кой да ги управлява. И ако те са решили, че искат това да е именно господин Лула, въпреки че е осъден за корупция, не би ли трябвало желанието им да бъде уважено? Демокрацията е най-лицемерния начин за управление измислян някога, така че подобна ситуация е съвсем нормална.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.