Стегнете се и се дръжте като деца!

Децата са прекрасни, но обществото непрекъснато ни повтаря, че с времето трябва да чуваме детския си глас все по-малко, а накрая и напълно да се откажем от него. Това е лъжа.

Да си дете е едно от най-сериозните неща в света. Детето в нас изисква смелост и вътрешна свободата, каквито повечето хора не притежават. То не се страхува да разрушава нормите и има способността да вижда истинското лице на света. Детето в нас е истинско и красиво. То е онова, което ни дава силата да говорим на свой собствен език и да мечтаем, без да се съобразяваме с възможното.

Опазете детското в себе си. Бягайте от бизнес срещи, за да гоните пеперудите, захвърлете сигурността, за да преследвате диви сънища, оставете логиката на страна и стройте пясъчни замъци, докато се смеете до припадък. Хвърляйте се непредубедени в неизвестното, посрещайте опасностите с усмивка и душевна чистота, вярвайте, че всичко в тази вселена ви обича. Бъдете неадекватни, странни, луди и винаги естествени. Захласвайте се по прелестите на Всемира и тичайте боси през трънаците, за да откриете непознати животни. Отдайте се на любовта и намерете щастието в собственото си отражение.

Докато детето в нас е живо, Системата не може да победи. Тя е безсилна срещу онези, които притежават ранимост. Сивата мъгла не може да измести яркостта на дъгите, не може да заглуши радостните възгласи, нито да спре онези, които са тръгнали на пътешествие неподготвени. Посредствеността няма власт над онова, което изживява природата си и ако личността носи едно чисто нещо в себе си, цялата мръсотия на Земята не би могла да я опетни.

Свръхчовекът е дете. Той се спуска по пързалките, крещейки искрящи глупотевини и замеря Платон с шоколадови яйца. Той пее за неспирни игри и приятелства с митични създания. Той се плези на обществото и притичва набързо сред редиците му, устремен към собствения си залез.

Затова бъдете деца. Все пак това е едно от най-красивите доказателства за зрелостта.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.