Седмичен обзор на новините 03/09/2018 – 09/09/2018

Международни

Одобрението към Еманюел Макрон спада

Източник: Nova.bg

Коментар: Все по-малък процент от французите харесват Еманюел Макрон. И напълно логично, все пак той далеч не им се влачи достатъчно. Господин Макрон досега не е разбунил духовете с нещо твърде скандално, но от друга страна има достойнство и защитава Франция и Европейския съюз. Както напоследък ни показват всички избори, днешните гласоподаватели искат комунизъм, вайкане и празни обещания за пари, така че той просто не е конкуретноспособен.

 

Европа и Китай се надпреварват за Африка

Източник: dw.com

Коментар: Китай увеличава инвестициите си в Африка, а Европа не иска да остане по-назад. Тази надпревара веднага повдига два въпроса. Първо, щом Китай е толкова щедър към тях, защо африканците не емигрират там? Второ, може ли Китай да бъде спрян, преди да купи целия свят? Освен това, този процес малко твърде очевидно напомня на нова колонизация на Африка, но изглежда всички страни мислят, че е в техен интерес да пропуснат този факт.

 

Хора по света излизат по улиците, за да подкрепят зелени инициативи

Източник: The Guardian

Коментар: Похвално е, че хората обявяват на висок глас исканията си за преход към възобновяеми източници на енергия и осъждат политиката на Доналд Тръмп. Само че, хората би трябвало вече да са осъзнали, че ако очакват правителствата и корпорациите да спасят света, ще си останат с чакането. Да очакваш някой друг да подобри живота ти в която и да е сфера е наивно и абсурдно. Бъдещето на света зависи от личността.

 

Първото порно с робот вече е факт

Източник: www.vesti.bg

Коментар: Е, време беше. Сексът с роботи е логична и напълно естествена стъпка в човешката еволюция. Или поне така преценя обществото. Интересното е, че роботите, които са твърде „човешки”, не се търсят толкова много, защото плашат потребителите. Явно у човека е останал някакъв инстинкт за самосъхранение, но не достатъчно, за да не се съвокуплява с машини. Само си представете заглавие от бъдещето в междугалактическата преса – „Човечеството бе унищожено от говорещи вибратори.”

Но дори и да приемем, че са напълно безопасни, пред използването им стои друга пречка – човешкото достойнство. Не очаквам много от хората, но изисквам да имат доблестта да си вземат проститутка от магистралата. За съжаление на мода са секс роботите, а гордостта и аристократизма остават в миналото.

 

Онлайн игрите и виртуалната реалност са сред приоритетите на Евросъюза

Източник: Стандарт

Коментар: Скептичността към компютърните игри е предразсъдък, според български евродепутат. Отвсякъде вече чуваме, че тези, които настояват хората да живеят в реалния свят, са тесногръди консерватори, които пречат на прогреса. От друга страна, любителите на виртуалната реалност развиват важни умения като „критично мислене и решаване на проблеми”, очевидни евфемизми за конформизъм и служене. Интересно е кой преценява дали младите имат креативно и критично мислене, след като у старото поколение те видимо липсват.

 

Спорт

Електронните спортове не трябва да бъдат част от Олимпийските игри

Източник: www.vesti.bg

Коментар: Това заяви президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах. А причината, както винаги, е малоумна. Проблемът с електронните спортове не е в това, че се практикуват във виртуалното пространство, а в това, че те включват…стреляне. Това е положението – виртуалната кръв не отговаря на ценностите на олимпиадата. И понеже господин Бах не каза правилния довод, трябва да го каже някой друг. Няма понятие електронни спортове. Това изчерпва въпроса.

 

Серина Уилямс влезе в конфликт със съдията по време на финала на US Open

Източник: USA Today

Комантар: USA Today дава най-добрата представа за това какво се случи на корта на финала при жените на US Open. Серина Уилямс влезе в спор със съдията, но в аргументите ѝ имаше смисъл и през цялото време се държеше достойно. Когато влагаш целия си живот в някаква цел и външен човек ти я отнема, е напълно разбираемо да се ядосаш. Серина Уилямс искаше две неща – да защити честта си на спортист, настоявайки, че не печели с измами и да спечели титлата, която е сред най-големите признания за успех в сферата ѝ. За тези неща и за поведението си като цяло, включително след мача, тя може да заслужи само уважение. И в случая е напълно права, че в мач при мъжете това никога нямаше да се случи, нито пък в който и да е друг спорт.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.