Седмичен обзор на новините 17/09/2018 – 23/09/2018

Международни

Виртуалната държава вече е факт

Източник: Offnews.bg

Коментар: Виртуалната държава на Саймън Анхолт ще бъде третата по големина и население в света. Чудесно. Имагинерно общество ще влияе на всички световни решения и ще определя развитието на човечеството. Вероятно господин Анхолт  си е казал „така и така отиваме към  1984”, нека поне да стане още по-лошо”. Симпатичният иноватор е създател и на идеята за Добрата държава, чиито нива на доброта се измерват спрямо това колко я харесват останалите. Това буквално е система, изградена единствено с цел да унищожи всяка форма на индивидуалност и независимост, заменяйки ги с одобрението на мнозинството. На всичкото отгоре виртуалната държава ще се управлява от така наречения “глобален министър”, чиято длъжност подозрително напомня “световен диктатор”. За щастие той няма да има право на собствени решения и ще бъде там просто за да се влачи в краката на масата. Така безглавата световна диктатура ще се превърне от антиутопия в реалност. Както винаги, хората са открили основния проблем, и са изразили притеснението си, че проектът не може да се реализира, тъй като… една държава не може да се изгради само на база ценности. Но кой би се страхувал от собственото си унищожение, когато на хоризонта има такива страшни заплахи като човешките ценности?

 

Великобритания изстреля сателит, който ще следи за незаконни дейности в океана

Източник: Vesti.bg

Коментар: Вече дори и на стотици километри в океана няма да има спасение. Камерите ще следят личността навсякъде и постоянно. Дори свещеното, недокоснатото и чистото ще бъде опетнено от гнусните очи на сателитите. Примката около врата на човека се затяга все повече, а той празнува, опиянен от недостига на кислород.

 

Първите мултикамерни смартфони вече са на пазара

Източник: Vesti.bg

Коментар: Време беше. Очевидно две камери са крайно недостатъчни за телефона на модерния потребител. На него вече са му необходими три, а в бъдеще техния брой ще нарасне до пет. Интересното обаче е какво точно ще снимат хората, когато всичко се пренесе във виртуалното пространство, а в реалния им живот престане да се случва каквото и да било?

 

Фейсбук е обвинен в дискриминация

Източник: BBC

Коментар: Всеки път, когато Фейсбук трябва да бъде защитен, значи някой е направил нещо наистина малоумно. Защитници на права и свободи обвиниха фейсбук в това, че позволява на компании в сферата на механиката и строителството търсят мъже за работа вместо жени. На някой случайно да му е хрумнало, че повечето жени ще подминат подобни обяви и фирмите ще губят пари от това, че рекламират пред грешна аудитория? Очевидно, не. Защо никой не се оплаква от това, че рекламите за маникюр и изкуствени мигли се целят предимно в жени. Освен това, наистина ли искаме от Фейсбук да заповядва на потребителите си към кого да насочват личното си съдържание? Но както опитът вече ни е научил, всеки който нарича себе си „защитник на права” не цели нищо друго освен тоталитаризъм.

 

Изтриха страницата на конкурса за красота “Мис Хитлер” от руската социална мрежа ВКонтакте

Източник: Vesti.bg

Коментар: Тук е трудно да се прецени кое е по-нелепото. Че някой е цензурирал конкурса или това, че той изобщо съществува. От една страна, нацистите явно са се объркали, защото през Втората световна война Германия не се е занимавала с конкурси за красота. А и едва ли можеш да претендираш за уважение към каквато и да било култура, когато слагаш символите ѝ върху маникюра на руса кифла. От друга, в Израел са били достатъчно жалки, за да поискат премахването на съдържанието от мрежата, макар за това да няма никакви основания. Според страницата на конкурса, целта на събитието е да покаже “красотата на хитлеристката култура”, а не избиването на малцинства. Това личи ясно и от името, което е “Мис Хитлер”, а не “Мис мъртви евреи”. Русия откликва на искането и премахва въпросната страница, което е не само посегателство срещу свободата на словото в интернет, но е и силно озадачаващо, тъй като ако този конкурс е обиден за някого, то това е Германия.

 

Спорт

Кристиано Роналдо получи червен картон в Шампионска лига

Източник: Gong.bg

Коментар: Кристиано Роналдо отново доказа колко държи на играта си в мача с Валенсия. Посягането към противниковия футболист беше спонтанен израз на гняв от прекъсването на играта, а реакцията последвала червения картон още веднъж разкри разочарованието, което Кристиано изпитва всеки път, когато нещо го спира да е най-добрия. Червеният картон не беше напълно необоснован, но това, че той показва емоция във всяка игра и при всяка ситуация заслужава само уважение.

 

Руската Анти-Допингова Агенция бе възстановена в УАДА

Източник: News.bg

Коментар: Поне тази драма приключи. Изненадващо УАДА реши и предложи компромиси, които Русия можеше да си позволи да приеме. Първоначалните условия, които включваха потвърждение, че е имало правителствена система за допинг, никога нямаше да бъдат изпълнени. И макар всички да знаеха това, най-различни хора и институции продължаваха да настояват, че Русия трябва да се признае за виновна. Добре че УАДА най-накрая прояви здрав разум и сега световния спорт може да премине към други въпроси.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.