Седмичен обзор на новините 24/09/2018 – 30/09/2018

България

Хакерската атака срещу Фейсбук е засегнала 2,5 милиона българи

Източник: 24chasa.bg

Коментар: Макар да няма последствия, хората изглежда са силно притеснени от мисълта, че хакери са достигнали до личните им данни. Това е наистина комично, имайки предвид факта, че до данните им имат достъп цели правителствата. Системата иска да се докопа до всеки аспект от живота ни и да ни унищожи напълно? Няма проблем. Ние ще и предоставим тази възможност с радост. Стига само да ни пазят от лошите хакери, които могат да извършат нещо страховито и необратимо, като например да ни откраднат заплатата.

 

Международни

Илън Мъск е отстранен от поста председател на съвета на директорите на Тесла

Източник: NYTimes.com

Коментар: Каквото беше ясно, че ще се случи, се случи. Илън Мъск е мечтател, който работи за подобрението на света и живее според собственият си морал. Обществото не можеше да реагира по никакъв друг начин, освен да му отнеме това, което обича. Явно обаче Системата си е взела поука от романите на Айн Ранд и стяга примката съвсем бавно, за да може жертвата по-дълго да се чувства комфортно в нея и да стои мирна. Можем единствено да се надяваме, че следващият път, в който видим господин Мъск, няма да е в дерето на Голт, а на фронта на Революцията.

 

Джулиан Асанж – между абсурдът и съвършенството

Източник: Gizmodo.com.au; Standard.co.uk

Коментар: В съвременната западна демокрация беше само въпрос на време Русия да се превърне в щаб-квартирата на дисидентите и воините срещу Системата. Англия би трябвало да се притесни, че именно Русия прави план да освобождава погрешно обвинени невинни хора от нейните лапи. Идеята Джулиан Асанж да стане еквадорски дипломат за Русия е чудесен изблик на гений. Но един друг човек засенчи тази трагикомична ситуация с искреното си съвършенство. Гордън Парнел е помолил всички музиканти да свирят под прозореца на господин Асанж, за да облекчат поне малко изолацията му. Ето как едно стойностно дело може да вдъхнови и други такива в съвсем различни посоки.

 

Младежът, който хакна Apple, няма да влезе в затвора

Източник: Economic.bg

Коментар: Въпреки цинизма на съда и абсурдността на ситуацията, е добре да знаем, че понякога дори гения може да бъде простен. А и всеки път, в който човешко същество не влезе в затвора, живите празнуват свободата си.

 

Спорт

Европа победи в Laver Cup

Източник: Tenis.bg

Коментар: Чудесно е, че поне в тениса можем да видим битката Европа срещу света и безапелационната победа на Европа. Laver Cup може да се превърне в много ценен политически урок.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.