Седмичен обзор на новините 01/10/2018 – 07/10/2018

Международни

Македонците бойкотираха референдума за промяна на името на държавата им

Коментар: Напрежението около казуса с името на Македония нараства все повече. Очакваше се референдумът на затвърди споразумението на премиера Заев с Гърция, но на практика това не се случи. И с право. Може да е ирационално, може да е на висока цена, може да е дори грешно в конкретната ситуация, но македонците са длъжни да отстояват националната си чест. Да позволиш на друга държава да промени името ти чрез изнудване, е пълен абсурд. Номерът на Гърция няма да мине. Дори и изначално съществуването на държава Македония да е спорно, тя вече е тук и нейните граждани трябва да я защитават. А и е крайно време да спрем да играем по свирката на гърците, които мрънкат по двайсет и пет часа на денонощие.

 

САЩ, Канада и Мексико се договориха ново търговско споразумение с клауза срещу Китай

Източник: Monitor.bg

Коментар: Макар и съвсем измъчено и моделирано твърде много според личността на Доналд Тръмп, сделката за договорът USMCA е позитивен за световния пазар. Особен интерес предизвика клаузата срещу Китай като част от търговската война между азиатската страна и САЩ. Добре е да знаем, че след като Китай изкупува на едро цяла Европа и Африка, сега поне Америка ще се защити. Повечето хора се радват като деца, че Китай внася евтини стоки и нарушава доминацията на Щатите, но вместо това трябва да забележат, че ако продължава така, скоро ще купи целия свят.

 

Макрон отново стана обект на критика

Източник: Vesti.bg

Коментар: На десетия опит обществото най-накрая успя да уцели правилна причина да атакува Емануел Макрон. Снимката с младежа показващ среден пръст наистина не подобава на президента на Франция. Важно е обаче да се отбележи, че в предишните случаи господин Макрон беше в правото си. Да поискаш от момче да се обръща към теб с “господин президент” не е високомерие и макар да изглежда малко излишно, никой не може да го вини за забележката, тъй като в крайна сметка той е президентът. Коментарът, че може да намери работа на млад французин, ако само пресече улицата също беше адекватен и дори насърчава хората да спрат да се представят за жертви.

 

Спорт

Скандалът около Кристиано Роналдо се задълбочава

Коментар: Кристиано Роналдо е известен и е полезен за света. Това вече се е превърнало в изпитана рецепта за скандал за изнасилване. В случая самият Кристиано каза всичко, което има за казване: въпросната жена иска да натрупа слава на негов гръб. Кристиано достатъчно е показал що за човек е и отдавна медиите трябваше просто да са се изсмели на спекулациите и да са преминали към отразяването на по-смислени новини.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.