Конфликтът – движещата сила на човечеството

Конфликтът, сблъсъкът, конкуренцията са движещата сила на човечеството. Идеологията те да се потискат за сметка на фалшива хармония и скучен мир не може да доведе до нищо друго освен до упадъка на света. Човекът расте, когато се бори – било то със законите на реалността, с достоен противник или със самия себе си.

Войната е символ на мрак и разруха, но само защото хората са били принуждавани да се бият за чужди идеали и да се подчиняват другиму, междувременно потъпквайки собствените си цели и ценности. Всяка война за лична кауза е доблестна и полезна на света.

Мирът, от друга страна, е нещо светло и прекрасно, но е ценен само докато е краткотраен. Ето защо е абсурдно да е първостепенна глобална ценност и дългосрочния ни план за бъдещето на света. Нито една война не представлява такава заплаха за човечеството, колкото вечния мир.

Всичко велико в природата е резултат на битка: Мълниите, прорязващи небето, се раждат от сблъсъка на облаците. Слънчевите лъчи се преборват да достигнат земята дори и в най-мрачния ден. Планините се издигат там, където две тектонни плочи не са могли да отстъпят. Безмилостно красивите ликове на скалите са изваяни от вековните атаки на ветровете. Океанът предизвиква сушата за всяка песъчинка. Кръговратът на живота зависи от вечната надпревара между вълка и елена, тигъра и бивола, орела и заека.

Всяко значимо постижение на отделната личност или на човечеството като цяло се е случило заради сблъсък. От огъня до парната машина до компютъра – всичко това е създадено, за да могат хората да се пребори със суровостта на заобикалящия ги свят. Глобалната история е низ от състезания между отделни държави: кой ще завладее повече земи, кой ще направи следващото научно откритие, кой ще открие морски път към Индия, кой пръв ще кацне на луната.  Много от най-великите творения също са резултат от конкуренция: Тесла срещу Едисън, Бернини срещу Барамини и т.н.  И най-вече, всяка личност се състезава сама със себе си: да измисли по-вярна идея, да нарисува по-добра картина, да докаже по-дръзка теория.

Силният човек не се страхува от конфликта. Той иска да е по-добър, да се предизвика и да се награди. Ето защо той дори търси конфликт като наркоман пристрастен към развитието и прогреса. Конфликтът за него е възможност да бъдат развити както собствените му дарби, така и тези на противниците му.

Свободният човек е воин. Той вечно ще се бори срещу недостъпното, неразрешимото, невъзможното. Той е самотен пътник изправящ се само с волята си срещу неизвестностите на цялата Вселена и тръгва да ги покори. Той е завоевател на съвършенството, повелител на реалността, диктатор на истината, тиранин за правилност и владетел на безкрая.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.