Неспособността да вземем решение – върховният гърч

Животът е низ от избори. Всяка глътка въздух носи нови възможности, всяка крачка ни отвежда до поредния кръстопът. И все пак именно силата да взимаме решения е една от най-редките човешки способности.

Правилните решения са абсолют. Те са себеосъществяване и крачка нагоре към свръх Аз-а. Едно правилно решение може да съдържа в себе си целия свят. Човекът живее според своите избори и най-великото усещане е да знаеш, че си създал собствената си съдба.

Но повечето хора никога не достигат това усещане, защото прекарват съществуването си в страх, че може да сгрешат. Но грешните решения заслужават не по-малко уважение от правилните. Те са най-важните уроци, които получаваме и именно чрез тях добиваме силата да заявим себе си.

Независимо дали ще се окаже, че е бил прав или че греши, човекът трябва да може да избира. Няма нищо по-достойно от това да заемеш позиция. Да избереш ценностите си, да определиш кое отговаря на същността си, да поведеш битките си и да останеш в тях до самия им край. И няма нищо по-долно от това да прекараш целия си живот по средата. Да се гърчиш сред възможностите на Вселената, докато собствената ти слабост не те принуди да поемеш нанякъде.

Фактът, че в крайна сметка дадена възможност винаги се реализира, често заблуждава слабите, че са направили избора си. Но това не е така. Ако се чудите дали да заминете в чужбина или не, при отказ да бъде взето решение ще останете тук. Но това не означава, че сте го избрали. Просто статутквото се е запазило тъй като акт на избор не е бил извършен. Да не ти стига смелост да се разведеш не е същото като да избереш да останеш женен. Да не искаш да нямаш деца не е същото като да искаш да имаш. Така на практика всичко в празното ежедневие на обикновения човек се случва не защото той го е избрал, а защото е отказал да избира.

Избирай и не отстъпвай от онова, което си избрал. Това е основният принцип на личността. И точно нейните решения са факторът, който определя лика на битието ни.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.