Леките наркотици – мъглата над човешкото съзнание

Хората все по-често прибягват до леки наркотици, защото не могат да понесат живота си. Те отказват да се срещнаст със собствената си съдба и да поемат по пътя си будни и по собствена воля. Вместо това те предпочитат да живеят в цветна мъгла в непробиваема изкуствена реалност на отпуснатост и развлечение.

Леките наркотици са изборът на слабите, които не могат да понесат настойчивостта и яркостта на истината. Такива хора нямат нещо, което да ценят достатъчно, за да пазят ума си чист. Човекът, който прибягва до евтина дрога, е бил стъпкан от света, но не е бил способен нито да се бори, нито да умре. Затова той е решил просто да съществува, без да участва в сюжета на живота.

За депресираните от жестокостта на обстоятелствата има два достойни избора:

Реалността е ужасна и безсмислена – Живей в нея. Усети хладното сиво острие на ежедневието до кожата на лицето си и свикни с мисълта, че ще усещаш допира му всеки ден. Дишай бавно и хладнокръвно, когато красивото се гърчи в агония и стой спокоен и нетрепващ пред гледката на безкрайната празнота. Плачи всяка вечер пред огледалото гледайки обречения си образ, но на другата сутрин ставай и се отправяй с твърди стъпки към поредния безсмислен ден.  Рухни под тежестта на всичко грешно, но продължи да се влачиш, защото нямаш низостта да се откажеш.

Релаността е ужасна и безсмислена – Умри в нея. Натисни спусъка на пистолета, остави вените си да кървят, нагълтай се с хапчета, скочи от покрива на блока, хвърли се от мост. Имай смелостта да се предадеш и да понесеш последиците от това. А ако тези мисли те плашат, то имаш и друго спасение, хероин. Щом дрогата е единственият начин да се избавиш от света и от самия себе си, то поне го направи с характер. Пушенето на трева е за тези, които винаги избират най-лесната опция – избягват от дълбочината на реалността от страх от нея, но от страх от алтернативите все пак остават закотвени в повърхнстта ѝ. Да забиеш спринцовка във вената си, знаейки че тръгваш по пътя на най-тъмния мрак, поне изисква минимален характер.

А за тези, които не са напълно смачкани, има и трета опция.

Реалността е каквато ти поискаш да бъде – Твори в нея. Осъзнай, че животът е гаден, но това не е повод да се примириш, а възможност да бъдеш великолепен като го направиш прекрасен. Бъди силен и отстоявай ценностите си и така къс по къс гради нова действителност, която отговаря на твоята същност. Създавай истина, красота, абсурдност, абстрактност и съвършенство, за да надвиеш скуката и безцелността на обстоятелствата. Бъди. Бъди и тогава единствената реалност ще бъде твоята собствена.

Леките наркотици са сладникава лъжа за наивници, зле скалъпена история и нискокачествена фантазия. Истинският свят предлага крайности и силните избират да изследват именно тях.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.