Животът винаги е справедлив

Животът на някои е по-труден отколкото на други. Определени хора се раждат привилигировани. За някои е по-лесно да достигнат върха, защото нямат толкова големи проблеми. Не всички получават равен шанс. Знаете ли какво чува реалността, когато изговаряте всичко това? Бла-бла-бла.

Основният проблем в теорията на неравните шансове е, че тя не разглежда човека правилно. Обществото си задава въпроса „Кой има по-голям шанс да стане президент? Здрав бял мъж, който има богати родители или болна от рак циганка с една ръка, която е сирак.“ В така поставената ситуация, хората винаги решават, че първия кандидат има предимство. Само че тук липсва човешкия фактор. Ако се запитаме чии малки имат по-голям шанс да полетят, тези на котката или тези на враната, статистиката ще покаже, че враните летят значително по-често от котките. Това е така, защото те са предопределени от вида и гените се. Ако едно вълче е в условия на глад, а майка му е загинала, то ще умре. Докато онова, което е хранено и обгрижвано, ще постигне много повече. Но личността не може да бъде определена от обстоятелствата, с които се сблъсква. Всеки човек е различен и следователно не може да бъде разглеждан статистически. Какъв е шанса Милица, родена през 1923 година в село Краводер да оглави империя и да завладее целия свят? Никой не може да каже, защото този човек никога преди не се е раждал на този етап от духовното си развитие и в тези условия.

Абсолютно всеки човек има равен шанс да достигне собствения си свръхаз. Ако Милица не завладее света, причините за това могат да бъдат три. Не е сред целите ѝ и е безмислено да го преследва. Част от ценностите ѝ е, но е направила избор да го жертва за нещо друго. Оказала се е твърде слаба. Всички останали опции са самозалъгване.

Всеки има различна мисия. Едни са дошли да страдат, други да бъдат щастливи, трети за да правят пари, а четвърти, за да спасят човечеството. И воинът винаги притежава оръжията, които са му необходими, за да завоюва своя връх.

Човешката воля е повелител на реалността. Всичко останало е незначителна подробност. Изпитанията, през които преминаваме, са повод за гордост, а не оправдания. И с колкото повече предизвикателства сме се справили, толкова по-силни ще бъдем. И докато за някои несгодите на живота са причина да легнат в калта, то други са ги използвали, за да се превърнат в едни от най-могъщите същества, ходили по земята.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.