Седмичен обзор на новините 05/11/2018 – 11/11/2018

България

Протестът в Благоевград премина в гражданско неподчинение

Източник: Btvnovinite.bg

Коментар: Чудесно е да бъдеш обвинен в гражданско неподчинение. Така властта директно ти заявява, че ти си длъжен да ѝ се подчиняваш, и илюзията за гражданските свободи се разпада. Разбира се, въпросните граждани не се борят за свобода, а за пари, което е единствената причина обществото да си направи труда да си мръдне пръста. Още един епизод от сапунката “Жалки и мъртви”, в която участниците непрекъснато сменят ролите си, а често играят и двете едновременно.

 

Международни

Мексико пусна мобилно приложение за доносници

Източник: Jornada.com.mx

Коментар: Напоследък все по-често виждаме правителствата и други институции да насърчават хората да се предават, клеветят и клюкарят взаимно. Такъв е случаят и в Мексико, където въвеждат мобилно приложение, където гражданите тайно да подават информация за корупция. Можем да се престорим, че само по себе си, приложението може да се употребява и с добри цели. Но не трябва да се подминава фактът, че доносникът е най-долното същество във вселената.

 

Мъж иска да промени датата си на раждане

Източник: Vesti.bg

Коментар: След като стойността на реалността бе напълно срината, логично беше да се появи и човек който ще поиска да промени възрастта си без каквито и да било рационални основания. Емил Рателбанд е прав за това, че след като толкова много други неща вече са въпрос на каприз, защо и годината на раждане да не бъде. Според собствения си морал, обществото би трябвало да се съгласи с него. Това, че искането му е съвсем абсурдно и малоумно, е отделен въпрос. Ако той наистина вярва, че възрастта му не го определя, никога не би се сетил да поиска такова нещо или да твърди, че то зависи от съда. Само че лигавенето винаги е по-лесно от това да проявиш характер.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.