Животът не е направен да бъде лесен

Най-честият рекламен трик на Системата да ни накара да се откажем от себе си предлагайки ни нов продукт или социална норма включва тяхното представяне като трикове за улесняване на живота. Но тази стратегия лежи върху една изцяло погрешна предпоставка, която е време да бъде отхвърлена: Идеята на живота не е да бъде лесен.

Кое е трудното в живота? Да запазиш главата си високо вдигната, да направиш крачката, която те пренася в некомфортната ти зона, да защитиш идеалите си, да си вземеш това, което ти принадлежи, но никой не ти дава. Накратко, всичко, което го прави достоен.

Само че непрекъснато ни се налага, че подобни стандарти са твърде високи и затова имаме нужда от всевъзможни стратегии за улеснение.

Предложенията на Системата варират от дребни малоумия до чудовищни извращения. Твърде изморително е да измия три чинии, ще пусна съдомиялната. Твърде затруднително е да открия с кое копче на дистанционното се пуска телевизора, ще се обадя в кол центъра. Твърде натоварващо е да прочета книга от 800 страници, ще се задоволя с хороскопа. Твърде ангажиращо е да си уговоря среща с някого, ще му пиша по Месинджър. Твърде трудно е да науча правописа, затова ще пиша на шльокавица. Твърде нереалистично е да запазим природата, затова просто ще я унищожим.

Това, че всичко около нас се развива и променя е в основата на човешкия път. И когато нововъведенията служат за разрешаване на по-маловажни трудности, за да имаме възможност да срещнем по-важните, това е прогрес и е позитивна тенденция. Само че когато те служат, за да избягване на битките и ни превръщат в по-зависими и слабохарактерни същества, това е регрес и той трябва да бъде спрян.

Човекът, който иска да се развива, трябва да е способен много добре да преценя, кои препятствия са загуба на време и с нищо няма да допринесат за бъдещето му и кои не може да си позволи да избегне, защото личността му винаги ще е непълна без тази победа.

Животът е битка – с Вселената, с другите, със самия себе си, която дава възможност на всяка от страните да покаже пълния си блясък. И той изисква всеки човек да се стегне и да даде най-доброто от себе си. Търсете трудното – това, което ви кара да се катерите нагоре и да ставате по-способни и можещи всеки ден. Леснотата е за тези, които нямат сили да срещнат мечтите си, останалите се каляват сред зъберите на истинския живот.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.