Седмичен обзор на новините 26/11/2018 – 02/12/2018

Международни

Протестите във Франция ескалираха в насилие

Източник: news18.com

Коментар: Във Франция няма диктатура. Иска свобода и прогрес поне по стандартите на съвременното общество. Президентът не прави невъзможни обещания само за да се влачи пред алчните и мразещите. Не е слабохарактерно мекотело, което не знае накъде отива. Франция е вече една от малкото държави, която покрива тези критерии. И явно именно за това кръвопролитните протести се случват именно там. Защо няма яростно недоволство срещу Си Дзинпин и Николас Мадуро, срещу Доналд Тръмп и Тереза Мей? Хората отчетливо показват, че не искат свобода. Само че свободата не е предмет на дискусия, тя просто идва и тогава на всеки ще му се наложи да я посрещне.

 

Бик няма да бъде разфасован, защото е прекалено голям

Източник: dnes.bg

Коментар: Самата идея, че този бик може да бъде предложен на кланица е ужасяваща. Но историята е много поучителна с това как уникалността ти е собственото ти спасение.

 

Наука

Сондата ИнСайт успешно достигна Марс

Източник: bbc.com

Коментар: Макар напоследък да изглежда, че всяка научна новина води до все по-големи унижения за човечеството, ето че все пак науката постига и прогрес. Сондата ИнСайт ще позволи много по-задълбочени изследвания на Марс.

 

Учени обмислят затъмняването на Слънцето

Източник: sinoptik.bg

Коментар: След изкуствената луна в Китай, няма как да сме изненадани, че някой ще поиска да затъмни слънцето. Тези и подобните им идеи показват, че има хора без каквото и да е уважение към Природата, Земята и Космоса. Да, глобалното затопляне трябва да бъде спряно, но чрез достойнство, а не чрез чудовищност.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.