Личният морал – компасът за пътя на човек

„Морал“ се е превърнало в мръсна дума, която хората едва успяват да се насилят да процедят през думи, изпълнени с отвращение. И затова си има много добра причина: моралът се приема като само един и  валиден за всички. Общественият морал, властвал през последните хилядолетия, може горе-долу се състои от следното: не убивай и не ходи с къси поли, и всичките им вариации.

Само че моралът, личният морал, е ключов за всеки един човек. Той се определя от ценностите на индивида и на свой ред определя правилният избор във всяка ситуация. Всеки се нуждае от личен морал, за да може да съди кое е правилно и грешно за него самия.

Когато животът на човек е посветен на постигане на идеалите му и защита на ценностите му, той живее морално. Правилното е това да бъдеш себе си и да следваш пътя на развитието си, където и да те отведе той. Орачът по душа е морален, когато оре. Крадецът по душа е морален, когато краде.

Неморално е това да отстъпваш от себе си, ценностите и идеалите си. Както убийството може да е неморално за едни, така и милостта може да е неморална за други. За честният човек кражбата би била неморално действие. За младо момче с дарба и желание да е художник, би било неморално да учи за лекар само защото родителите му са поискали това.

Опознайте себе си. Вижте кои са вашите ценности, идеали и основни предпоставки за вас. Само така ще можете да разберете кои ваши постъпки са правилни и кои грешни и ще можете да си дадете справедлива оценка на живота си.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.