Седмичен обзор на новините 21/01/2019 – 27/01/2019

България

 

Поредният организиран побой над ученичка

Източник: vesti.bg

Коментар: Да, това се случва. Децата на съвременното общество работят по модела на организираната престъпност, използвайки социалните мрежи за да координират атаките си. Младият човек се отдалечава все повече от същността си, превръщайки се в примитивно, зло създание, което иска единствено да унищожава. Тук не говорим за обикновено агресия, а за дълбока поквара на душата, която е израз на всички грешно в света.

 

Предложени са нови правила за млади шофьори

Източник: vesti.bg

Коментар: Ето още една компетенция, която бива отнемана на хората – карането на кола. Да, повечето не се справят, да катастрофите са потресаващи. Но шофирането предизвиква едни толкова особени вълнение и гордост у хората, че човек би предположил, че ще си ги защитят. И все пак явно не.

 

Виктор и Калинка – незрящите планинари, които ни показват, че няма граници за волята и обичта

Източник: mama24.bg

Коментар: Историята на Виктор и Калинка е източник на вдъхновение за съвременния човек, разкривайки ни как да открием романтичното и красивото дори когато прозореца към него е затворен.

 

Проведе се Национален фолклорен фестивал за надзирателите в затвора

Източник: 24chasa.bg

Коментар: Няма нищо лошо хората от всякакви професии да се занимават с изкуство, но да се провежда събитие под подобен слоган е изключително цинично. Първо да поизмъчваме човека, отнемайки свободата му, а после да потанцуваме. Първо нечовешки извращения и действия, отхвърлящи всяка форма на живот, а след това игране на хора. Не. Да работиш подобно нещо е болест. А да го обличаш в цветни носии – отвратително.

 

Международни

 

Брекзит е в безизходица

Коментар: Както при всяко ключово събитие, и тук има чалга песен, която да ни опише ситуацията. В конкретния случай това е „На Египет фараона” на Галин. Европейският съюз може всичко на момента и е очевидно, че гледката му от балкона е именно Великобритания. Европейският съюз е готов да изпълнява желания и да поставя света в краката на Обединеното кралство, но иска „малко нещо във замяна, за да станат чудесата”. За другите условия не можем да твърдим със сигурност, но поне едно от тях Великобритания очевидно покрива: да обича да е грубо. Не е твърде ясно какво ще стане оттук нататък, но каквото и да е, знаем отговорът на Европейския съюз: „За Бога, и това го мога.”

 

Венецуела има нов временен президент

Източник: El País

Коментар: Най-накрая някой застана срещу Николас Мадуро. Хуан Гуайдо трябва да бъде подкрепен от всички, но все пак е леко странно, че първите му поддръжници бяха точно Доналд Тръмп и Жаир Болсононаро.

 

Един цигарен фас може да замърси до 50 литра вода

Източник: Fundación Biodiversidad

Коментар: Тази статистика е потресаваща. Ето защо фасовете никога никога никога не трябва да се хвърлят на произволни места. И който го прави е чудовище.

 

Жълтите жилетки ще стават партия

Източник: mediapool.bg

Коментар: Разбира се, когато направиш псевдо-бунт, рано или късно се превръщаш в тези, срещу които си въстанал. Явно във Франция също трябва да четат „Приказка за стълбата”. А колкото до това кои ще са в листите, можем само да си представим как някъде Карл Маркс доволно потрива ръце.

 

Ограничават достъпа до Мачу Пикчу

Източник: vesti.bg

Коментар: На теория това не звучи никак зле, но повдига някои въпроси. Кой има правото да ограничава достъпа на останалите до свещеното място? Как ще се определи за кого ще има време да влезе и за кого не? Парите са абсурден критерий за това кой да се наслаждава на културното богатство, а количествения контрол е далеч по-маловажен от качествения.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.