Животът е нечестен – и това е прекрасно

Животът не е честен и това е едно от най-полезните му качества. Той има безброй благосклонни и враждебни лица и никога не показва едни и същи от тях на различни хора. Всеки има моменти на лесен успех и на пълен провал, поради неща независещи лично от него, и точно това прави дните ни толкова непредвидими и интересни за живеене.

Всеки е бил в ситуация, в която реалността го зашлевява, съдбата го заплюва, а фактите му се изсмиват. Бил си себе си, направил си, всичко, което си могъл, и въпреки това вратата ти се затваря в лицето. Слабакът се изпълва с неприязън и започва да се оплаква как това било „нечестно”. Силният човек се усмихва широко и се приготвя да скочи още по-нависоко, за да преодолее и допълнителните пречки.

Някои хора са по-облагодетелствани от други  в различни аспекти. Да имаш предимства е чудесно. Това да си с крачка пред другите в някои неща, ти помага да извървиш пътя по-бързо и реално да стигнеш до някакъв прогрес. Не всеки трябва да се спречква с всяко възможно изпитание. Но колкото повече преимущества има човек, толкова и по-голяма е отговорността му да създава нов път напред.

Да имаш предизвикателства също е чудесно. Те са си лично твои и трябва да покажеш, че си достатъчно добър да преодолееш всяко от тях. Когато си постигнал нещо, въпреки че си бил в най-неизгодната позиция, победата носи още повече гордост.

В днешно време обществото изкуствено се опитва да създаде неестествено равенство, но за щастие самият живот е достатъчно съвършен и никога няма да го позволи. Той иска хората да го впечатлят както с успехите си, така и със страданието си, и техен дълг е да покажат, че са достойни за него.

Животът поднася трудности и изпитания и това как човек реагира на тях предопределя и крайния му успех. Те не са наказания и мъчения, а цветни предизвикателства, дошли да украсят дните ни и да калят волята ни. И да ги посрещнеш с радост е единственият начин да проявиш чест в битката с тях.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.