Игра на тронове Епизод 1 – Началото на края

Най-чаканият сериал в света. Краят на една епоха. Кулминацията на една вселена, за която тръпне цялото човечество. Разбира се, че всичко това трябваше да започне с шега за гениталиите на Варис.

Джон Сноу е Егон Таргариен. О, какъв шок. Онова, което беше ясно още в първия епизод на сериала, най-после ни бе разкрито. В същото време обаче това, че Джон язди дракон не направи впечатление на никого. Без никакво обяснение Денерис просто прие за естествено човек с име различно от нейното да язди драконите ѝ. Не би ли следвало тя да знае, че само някой от нейния род би могъл да го направи или поне да се запита защо Джон не бе изяден на мига? А и след като по време на епизода тя многократно доказа, че драконите са единственото ѝ качество, би следвало да е по-внимателна относно това на кого принадлежат. Но, както винаги, Денерис приоритизира правилно и отдели времето си на това да целува Джон.

Естествено всичко това остана на заден фон, тъй като в този епизод се развърза основната сюжетна линия – слоновете на Церсей. Завръзка, неочакван обрат, кулминация, тежки духовни изпитания за главния герой. Този сюжет си имаше всичко. Все пак не можем да не отдадем заслуженото на Церсей за това, че падането на Вала и прииждащата армия от мъртъвци я развълнува по-слабо, отколкото липсата но дългоочакваните слонове.

Както обикновено, епизодът не пропусна да ни дари и със солидна доза сюрреализъм:

Докато светът умира, ние имахме време да разсъждаваме относно амбициите на Юрон да заплоди Церсей.

Тион спаси сестра си в рамките на трийсет секунди, а на гърба му висеше табелка „Опа! Оказа се, че нямаме време за този сюжет.“

Гендри имаше реплики.

Тормунд е зад Нощния крал. Те просто са се разминали. Защо пък не.

Церсей изпрати Брон да убие Джейми и Тирион. Първо, тя никога не би изпратила когото и да е да убие Джейми. И второ, наистина ли се очаква да подминем факта, че Брон е единствения човек в цялото кралство, който със сигурност е по-лоялен към Джейми и Тирион, отколкото към нея? Редно е поне да се престорим, че преди да предприеме действие, Церсей не бива принуждавана да чете сценария.

В предишния сезон установихме, че Джейми не си спомня малкото име на Церсей. В този разбрахме, че Санса Старк е най-близкият ѝ човек. От всички на света, единствена тя се бе досетила, че Церсей най-вероятно е излъгала. И сякаш това не бе достатъчно абсурдно, Санса бе упорито представяна като мислещ човек по време на цялата серия и дори бе наречена „умна“ от собствената си сестра. Истината е, че просто в даденото обкръжение тя бе най-малко тъпата, а и не виждам никакъв смисъл да се преструваме, че герой, който е мъртъв от три сезона, може да претърпи някакво развитие.

Началото на края не бе лишено и от зловещина. Човек би допуснал, че мъртво дете в спирала от откъснати човешки ръце ще успее да се класира като най-ужасяващата сцена в серията, но уви, тя остава чак на трето място. Сребърният медал отива при Джон, който на въпроса „Как оцеля след като ти забиха нож в сърцето?“ отговори „Не оцелях“. И очевидният победител е изчадието, което е далеч по-голяма заплаха за човечеството от Нощния крал – Бран. Онзи, който е „почти“ човек.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.