Игра на тронове Епизод 3 – Краят на реалността

Този епизод беше краят на Игра на Тронове, поне за всеки с разум и себеуважение. Единственото чувство, което остави след себе си, е обидност – от това, че някой може да си помисли, че може да представи на публиката произволен идиотизъм и той да бъде приет и асимилиран.

Нощният крал бе прекарал безброй години в очакване на своето време за  поход срещу света на живите. Беше събрал най-огромната и непобедима армия. Извървя победоносно пътя към Бран. И целият му план се провали, защото не беше предвидил една хлапачка, която няма да удостоя с честта да назова по име. Десетките зомбита и белите бродници около него не можаха да направят нищо. Заплаха, която бе трупана в продължение на осем сезона, рухна в един миг, лишен от величие и смисъл.

И сега трябва да се върнем на въпроса, който беше ключов за сериала съвсем от началото: Кой е Нощният крал? Не знаем. Таргариен? Старк? Жив е от хиляди години или е се е сменял през вековете? Има ли Нощна кралица? Защо искаше да превземе света? Просто за да наложи царство на мъртвите? (Това е несериозно.) Какво щеше да спечели, ако убие Бран? Отговори изглежда няма да получим.

Нощният крал имаше потенциала да се превърне в най-големия злодей в историята. Той притежаваше редица предимства, като това, че не е жив и че има почти безкрайна армия. Вместо това, сега той е най-нелепият злодей съществувал някога. Умря просто от едно обикновено убождане. И това се случи точно в епизода, в който той триумфално стоеше прав и невъзмутим, докато драконът го обливаше с огън. В тази сцена, той се усмихна на Денерис подигравателно, което за първи път ясно показа, че той не е безмозъчно същество, което убива автоматично, а има съзнание и разбиране за хората. Нощният крал можеше да бъде титаничен герой със свръхпричина да владее света, но тази теория явно остава за наивните идеалисти, които винаги очакват значимост.

Единственото разумно нещо, което можем да очакваме е в следващия епизод Юрон да наръга Церсей с вилица в гърлото, за да приключим възможно най-бързо и да забравим, че всичко това някога се е случвало. Това за жалост няма да се случи и по всяка вероятност ще посветим оставащите три епизода на това да унищожим единственият жив герой във филма докрай. Това, че Церсей ще остане за накрая като най-големия злодей, можехме да го очакваме, но сега дори не можем да се надяваме, че ще я унижат до краен предел, като я накарат да предаде всичките си ценности. Вместо това, тя също може да получи просто нелеп край, отнемащ цялата ѝ стойност като герой.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.