„Отмъстителтие: Краят“ – Демографски и научен абсурд

Казвал съм го преди и ще го кажа отново – Нещата не работят така!! Финалът на отмъстителната сага беше не просто безмислен, а тотално нелеп и далеч отвъд представите за недопустимост.

Никой не ни информира коя точно част от човечеството е изчезнала. След като няма правило и изчезват произволни хора, това доста вероятно би довело до промяна в световния ред. Какво ако изчезне цяла Азия? Или цяла Европа? Ако се изличи тотално някоя от расите или пък половото съотношение стане седемдесет към трийсет? И макар да е леко наивно да очакваме, че ще изчезнат точно половината от всяка държава, пол, възраст и раса, все пак е възможно и те бяха длъжни да ни го кажат. Тук възможностите са хиляди и не се налагаше да ги анализират, но е несериозно да не информираш публиката коя от тях се е реализирала и какъв е обликът на съвременния свят.

В този ред на мисли, ако петдесет процента от човечеството внезапно изчезнат, това със сигурност ще доведе до смъртта на доста по-голяма част. Изпаряващи се пилоти на самолети, мигновено опустели атомни електроцентрали, хиляди мъртви лекари, някои от които по време на операция, милиони шофьори, новородени, останали без родители насред бруталния хаос, превзел света. Да не споменаваме гражданските войни, които ще разкъсват всички континенти, поради тоталния разпад на властта на правителствата и огромното количество частна собственост, което ще подлежи на разграбване, в много случай принудително с цел оцеляване. Така че колко всъщност би останало човечеството след щракването на Танос? Три милиарда? Два? Със сигурност значително по-малко от половината. Но явно е било от по-голяма важност да ни информират, че в пристанищата плуват китове.

„Отмъстителите: Краят“ започна в неадекватна и необяснена обстановка, почивайки на недообмислени предпоставки. И от тук нататък нещата само ще се влошават.

„Трябва да пътуваме във времето. Това е невъзможно. Ще го направи Тони Старк. Той потвърди, че е невъзможно. Упс, възможно е.“  Наистина?? Това ли беше сюжетът? Тони Старк откри пътуването във времето просто така, преди да си е довършил вечерята?? Тоест е нещо, което е можел винаги да направи, но…е бил зает да измисля шеги? Плашещо жалко е, че някой се е задоволил с подобна сюжетна линия. Толкова ли щеше да е трудно да вмъкнем кратка сцена, в която Тони е на осемдесет и след десетилетия труд успява да открие как да пътува във времето? В някой аспекти това би било още по-чудовищно, но поне има елементарен реализъм.

Очевидно идеята с времепътуването съществуваше единствено за да можем да унижим всички достойни сцени и герои от предишните филми. Но това бе само един от проблемите, защото основната сюжетна линия бе тотално лишена от смисъл. Цялата идея на филма почиваше на това, че Танос ще реши да отиде в бъдещето и да унищожи Земята, за да могат голтаците да му откраднат камъните. Но проблемът е, че Танос няма абсолютно никаква мотивация да прави това.

Ти си Танос и виждаш бъдещето, в което с абсолютна сигурност си победил, изтрил си половината жива Вселена и си унищожил камъните, преди да убият. Защо би искал да промениш това? Танос е готов да жертва живота си за каузата и следователно това бъдеще е неговата мечта. Оставайки в миналото, той си гарантира победата, тъй като неговите действия определят бъдещите, а не обратното.

Филмът бе изтъкан от малки абсурди като с нищо необоснования нервен срив на Тор или това, че идеята никой и никоя да отидат на Вормир се стори на всички като добър план. Но нищо не може да се сравни с чудовищното малоумие, че ако върнеш половината население на Земята, ще спасиш света.

Има само едно по-разрушително нещо от това да изтриеш половината човечество – да съживиш половината човечество. Тук от някъде трябваше да се появи Санса Старк и да попита „Какво по дяволите ще ядат всички тези хора?“.

Икономически погледнато това е пълен абсурд. Да върнеш три милиарда и половина души в един миг, би означавало краят на нашия вид. За няколко години производството вече ще се е приспособило към много по-малки нужди и обликът на света ще е напълно различен. Както вече установихме, човечеството ще бъде около два милиарда, което означава , че рязко ще се увеличи със сто седемдесет и пет процента. Пожелавам им успех.  За внезапно появилите се няма да има нито храна, нито домове, нито каквото и да било друго. Ако всички се върнат на оригиналното си местоположение, това означава хиляди да умрат още с появянето си, падайка от покриви, които вече не са там. Възрастни мъже и жени, чиито партньори са умрели, ще се завърнат само за да се гърчат, неспособни да живеят или да умрат. Произволни бебета ще никнат по полянките, без никой да знае чии са. Милиарди гладни гърла, които няма кой да нахрани. Същевременно животните и растенията ще нарстнат със същата пропорция, предизвиквайки безброй екосистемни катастрофи.В сравнение с апокалипсаса, който би донесъл подобен акт, щракването на Танос е детска игра.

Тони Старк за пореден път се опита да ни унищожи и този път успя. Когато той използва камъните, на практика заяви, че ако утре в България нахлуят тринайсет милиона бежанци, всички ще заживеем щастливо.

Отмъстителите отказват да мислят и позволиха на глупостта им да убие човечество. Но за техен късмет, всички останали правят същото.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.