Хаваши – Музика за любов, бури и дракони

Наскоро унгарският композитор и пианист Хаваши изнесе своя първи концерт в България. Който е слушал музиката му знае, че тя не оставя никого безразличен. Но на живо, Хаваши не само пресъздаде мелодиите от записите си, но и показа, че влага цялата си обич в изкуството си. Освен брилянтен музикант, той заяви, че е и съвършен човек и отправи много силно послание към всички слушатели.

Когато чуеш неговата музика, веднага се запитваш – кое е вдъхновило това. Кое е било толкова красиво и велико, че е създало тази емоция в душата на твореца? Но този въпрос донякъде е наивен, защото Хаваши даде всъщност единствения възможен отговор – любов. Всяка мелодия има уникален източник на вдъхновение – природата, семейството, родната страна, драконите и маговете – но общата сила, която движи музиката е именно истинска и могъща любов.

На техническо ниво, изпълненията на Хаваши са безупречни. Рядко можеш да изпиташ такава гордост от човечеството, че някой е чак толкова добър в нещо. И макар ти да нямаш никаква заслуга от това, все пак продължаваш да се гордееш, защото цял живот си вярвал, че именно това е присъщо на човека.

Но техниката е нищо без емоция. Музиката на Хаваши съществува в във висини, недосегаеми за страхливите, и дълбочини, недостижими за необичащите. Слушателят е захвърлен безцеремонно именно там, и който има сърцето да я понесе  получава наградата на разбирането между две обичащи души. Но от друга страна, тази музика руши преградите на посредствеността и нахлува в угаснали сърца, за да ги запали отново.

И понеже геният винаги привлича други гении, Хаваши водеше със себе си и екип от прекрасни хора, които не само обогатяваха творенията му, но и всички се предизвикваха взаимно, за да дадат най-доброто, на което са способни.

С едно изречение посланието на концерта би било: Съвършенство има и то е тук. И когато някой в публиката има отчаяна нужда да чуе това твърдение, просто защото целият останал свят сякаш е в някакъв абсурден заговор да отрича тази най-очевидна истина, то присъствието му на концерта се превръща в чест и тържество на гордия човешки дух.

И още едно много важно послание, което самият Хаваши заяви на сцената: Драконът идва.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.